Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Около 400 души се изследват за туберкулоза през "Седмицата на отворените врати"
Автор: Екип Burgas24.bg 11:29 / 12.09.2011Коментари ()653
Около 350-400 души се изследват по време на "Седмица на отворените врати" за скрининг на риска за туберкулоза в Бургас, а за годината - около 2 000 души. Лечението е в профилактиката. Ако предпазим развитието на заболяването, това е най-голямото щастие. Въпросът е в профилактиката на населението. Имаме по-малко туберкулоза, но по-тежка, което е много голям финансов ресурс и което води до много лични и обществени негативи. Това каза д-р Евелина Трошанова, управител на Белодробната болница в Бургас.

По традиция 4 пъти в годината се правят подобни изследвания за пациенти, които имат съмнение, че са болни или са били в контакт с туберкулозно болен, или пък не се чувстват добре и се притесняват за своето белодробно здраве. Всички прегледи и изследвания са напълно безплатни. Прегледът представлява анкета от високо специализирано лице, което задава въпроси на пациента. След това се прави МАНТУ- кожен тест за туберкулозна чувствителност. Прави се и снимка. Ако се види, че на снимката има изменения, тогава пациентът се изпраща на изследване за туберкулозни бактерии.

"В България не обичаме да говорим, че има тубркулоза, защото това заболяване е символ на една социално слаба държава, на една лоша здравна мрежа, не достатъчно организирана. По принцип е болест на бедния човек, който няма имунитет и няма сили", коментира д-р Трошанова. По думите й в световен мащаб се наблюдава същото. От 7 милиарда население 1 милиард и 300 хиляди са заразени с туберкулоза, като тя уточни, че заразени не означава заболели.

"Точно тези скрининги се правят, за да се търси и да се открие заболяването в начална фаза. Туберкулозата се лекува на 100%, като се иска съдействието на самия болен, на неговите близки и от лечебното заведение", каза още управителят. Изследването е областно и затова освен в Бургас екип от лекар и медицинаска сестра ще бъде и в градове, където има огнища на болестта. В Бургас всеки, който желае да се прегледа, може да го направи от 09.00 до 19.00 часа в Белодробната болница.

Неправителствените организации също помагат в това изследване. Днес от 14.30 часа екипът ще бъде в Руен. Прегледите ще бъдат в здравната служба и ще се посетят две- три семейства, които страдат от заболяването. Утре в същите часове екипът ще бъде в Карнобат. В сряда ще бъдат в Средец. Екипът ще отиде в здравната служба, болницата и по домовете на хората. На 15 септември в Айтос, а на 16 в Бургас. Резултатите от МАНТУ-то ще се получат на място в Белодробната болница в Бургас, но ако екипите разберат, че някои пациенти не са в състояние за отчитане на резултатите, ще отидат за втори път на място. Линейката е на 24-часово разположение. Основната цел на седмицат е да се намали заболеваемостта. "Ние сме държава, която спазва имунизационния календар. Ние имунизираме децата. Въпросът е, че след 18 -годишна възраст и пет години след това, става по-голям рискът от заболяване от туберкулоза", каза още д-р Трошанова. Следващата "Седмица на отворените врати" за скрининг на риска за туберкулоза ще бъде през декември месец.

Източник: Радио "Фокус"


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Okolo-400-dushi-se-izsledvat-za-tuberkuloza-prez-Sedmicata-na-otvorenite-vrati-286619
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.