Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Иззеха от чейндж бюра в Слънчев бряг табла със сувенири, служещи за заблуда
Автор: Екип Burgas24.bg 09:09 / 14.08.2011Коментари ()994
Данъчни инспектори и икономическата полиция иззеха десетки табла с дребни артикули от чейндж бюра в Слънчев бряг. При новата измама, за която вече ви разказахме в bTV, касиерки излагат пред бюрата значки, магнити и отварачки с реклама за изгодни курсове, вместо реалните.

Поне 15 от над стоте чейндж бюра в Слънчев бряг, които са извън хотелите, се оказали изкушени от новия трик. На подобни табла, срещу стикер, значка, магнит и отварачка са изписани атрактивни курсове на най-популярните валути.

"Чужденецът си мисли, че неговият долар ще бъде изкупен за 1,40 лв., а действително това е цената, на която той ще получи съответния артикул", каза Стефан Банкин, началник отдел "Оперативен Контрол"- НАП-Бургас.

Единствено срещу магнита с британското знаме няма цена, защото артикулът се оказал изчерпан.

Валутният закон не забранява на чейндж бюрата да продават стоки. Разрешава им и да продават валута с 20 % разлика спрямо фиксинга на БНБ. За това таблата, в повечето случаи скрити зад гърба на клиента, с реалните много по-ниски курсове, не са нарушение.

Друг трик - на големи табла са изписани изгодни курсове, които обаче са само за продажба на валута. Курсът, на който се купува, отново е скрит зад клиента и отново е много по-нисък. Лесно е да се заблудиш, като този руски турист.

След като данъчните иззеха стоките от предприемчивите собственици на чейнджбюра, те подмениха таблата с други.

"Слагат едни рекламни табла, които трудно може да се разбере какво се коментира, но основно служат и се обясняват с реклама на самата дейност на обменното бюро, което не им е забранено", коментира Слави Димитров - Икономическа полиция - Бургас.

Там няма курсове - ако бързаш, влизаш и... обменяш на загуба. За това един трик, за да не ви излъжат. В Слънчев бряг само пред изрядните чейнджбюра има големи табели с курс продава и купува. Другият вариант - да обменяте парите си в хотела, където се предполага, че собствениците няма да посмеят да ви измамят.

Източник: bTV



Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/Izzeha-ot-cheindzh-byura-v-Slunchev-bryag-tabla-sus-suveniri-sluzheshti-za-zabluda-278816
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.