Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
И такса смет в Бургас, Варна и Русе на съд
Автор: Екип Burgas24.bg 09:35 / 09.08.2011Коментари ()779
© Burgas24.bg
"След София гражданско сдружение "Справедливост" обжалва и методологията за определяне на такса смет в още няколко големи града, сред които Варна, Бургас и Русе", съобщи неговият председател адвокат Иван Груйкин. И там такса смет се определя на база данъчна оценка на имота, а не на количество изхвърлен боклук, както е записано в чл. 67, ал. 1 от Закона за местните данъци и такси. "Очакваме и в тези случаи положителна развръзка, след като административният съд в София реши, че жалбата ни е основателна. Казусът е един и същ", уточни Груйкин.

"Ще обжалваме решението, че такса смет в града се определя незаконно по данъчната оценка на имота", бе категорична кметицата на София Йорданка Фандъкова. Според нея законът позволява, когато не може да се изчисли количеството отпадък, общинският съвет да определи основата за изчисляване на налога. Документите по обжалването ще бъдат внесени във ВАС до 11 август.

"Справедливост" ще атакува и цялата наредба на Столичната община от 2006 г., по която софиянци плащат данъци и такси - за детски градини, за строителни разрешителни, за гробищни места и т. н. Мотивите са, че документът е незаконен, тъй като не е минал на публично обсъждане, каквито са изискванията на Закона за нормативните актове. В наредбата нямало и икономически обосновки за размера на всеки налог, както пише в Закона за местните данъци и такси. "На някого ясно ли му е защо за удостоверение за наследници плаща 40 лв., а не 1,50 лв. например", попита Груйкин. Той цитира определението за такса - цената на разходите за извършената услуга. А д-р Стойчо Кацаров от сдружението заяви, че ако общината обжалва решението на Софийски административен съд за такса смет, означава, че тръгва на война с гражданите си.

Източник: в. "Труд"



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/I-taksa-smet-v-Burgas-Varna-i-Ruse-na-sud-277462
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.