Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
114 000 души подлежат на санкции заради неподменени лични документи
Автор: Екип Burgas24.bg 13:49 / 10.07.2011Коментари ()765
©
114 хиляди души подлежат на глоба заради изтекли и неподменени лични карти до април тази година. Очаква се до септември месец броят им да нарасне до 270 хиляди. Въпреки това от МВР отчитат, че от старта на новата система досега са издадени над 4 милиона и 500 хиляди лични документи.

Стотици хиляди български граждани подлежат на глоби от 20 до 150 лева заради невалидни вече лични документи. Единствените, които не са в нарушение на закона, са хората, чиито лични карти са изтекли в периода от 5 декември до 31 декември миналата година, тъй като освен шестмесечен срок имат допълнително още един месец за подаване на заявления.

За миналата година изтекли и неподменени лични карти са 91 000, а за първите три месеца на тази година са 23 хиляди. Т.е., 114 000 души са в нарушение по линия на това, че не са си подменили личните карти, обясни Мария Костадинова, директор на дирекция "Български документи за самоличност".

Въпреки това от паспортната служба отчитат голям брой хора, които дори предсрочно си издават нови документи.

На месец изтичат по 40-50 хиляди карти, а на месец идват над 100 хиляди граждани да си сменят документите, съобщава Костадинова.

До септември изтичат 269 хиляди лични карти - за юли, август и септември. Трябва да имат предвид хората, че толкова изтичат само през декември месец, така че колкото повече граждани си подадат документи, толкова по-добре, няма да имат проблеми и с изборите.

От дирекцията временно преустановиха работа в съботните дни поради слаб интерес от страна на хората, но пък са в готовност да подновят практиката. Очаква се бум на подаване на заявления точно преди изборите наесен. От Дирекция "Български документи за самоличност" съветват да не се чака отново последния момент.



Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/114-000-dushi-podlezhat-na-sankcii-zaradi-nepodmeneni-lichni-dokumenti-269516
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.