Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Заради безопасност: Без хора с намалена трудоспособност по корабите
Автор: Екип Burgas24.bg 13:19 / 23.06.2011Коментари ()452
© Burgas24.bg
В бъдеще моряците ще бъдат извадени от приложното поле на чл. 315 ал.1 на Кодекса на труда, който гласи, че работодатели с повече от 50 човека работници и служители са длъжни да дават от 4 до 10 на сто от работните места за трудоустрояване на хора с намалена трудоспособност.

Комисията по труда и социалната политика прие изменение в кодекса, според което "при определянето на общия брой на работниците и служителите по чл.315 ал.1 не се вземат предвид морските лица, работещи в предприятието". Вносители на законопроекта са трима депутати от ГЕРБ. Комисията гласува и още един нов параграф, който гласи, че "морско лице" е физическо лице, което заема длъжност по трудово правоотношение като член на екипажа на кораб, вписан в регистъра на корабите на държава - членка на Европейския съюз, независимо дали се намира на брега или на борда на кораба, притежава свидетелство за правоспособност и свидетелство за допълнителна и/или специална подготовка, придобито по реда на наредбата по чл. 87, ал. 1 от Кодекса на търговското корабоплаване.»

Законопроекът е подкрепен от социалното министерството, синдикатите и всички останали моряшки браншови сдружения, стана ясно по време на гласуването. Предстои документът да бъде обсъден и гласуван и в пленарна зала.



Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/Zaradi-bezopasnost-Bez-hora-s-namalena-trudosposobnost-po-korabite-264824
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.