Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Гласуват стратегия за опазване сексуалното здраве на бургазлията
Автор: Екип Burgas24.bg 14:05 / 16.06.2011Коментари ()365
© Burgas24.bg
Стратегия за развитие на дейности, свързани със сексуалното здраве на бургазлията и с превенцията и контрола на сексуално предаваните инфекции, ХИВ и СПИН предстои да бъде гласувана от Общинския съвет в Бургас. Това заяви д-р Ивайло Димитров, директор на Дирекция "Здравеопазване, превенции и спорт" в Общината.

"За първи път има ясна идея за превантивните програми, предвидени за следващите 5 години, което ще създаде яснота в работата на различните структури и организации, занимаващи се с превенцията на половопредаваните болести", добави той.

Д-р Димитров цитира изследване на Световната здравна организация, според което всеки човек по време на своя сексуален живот се е докосвал поне 2 пъти до половопредавани инфекции. Това важи и за българина, даже тук положението е малко по - тежко, тъй като не се включват статистиките за преждевременното прекъсване на бременността, както и проблемите с ромския етнос, коментира специалистът.

Целта на изготвената стратегия е да се запази ниско ниво на разпространение на полово предаваните инфекции, ХИВ и СПИН и да се намали рисковото поведение в самите общности и рисковите групи.

Ще се работи с младите хора в училищна и особено с тези в извънучилищната среда; с ромския етнос; с мъжете правещи секс с мъже; с жените, които предоставят сексуални услуги срещу заплащане; със затворниците и с тези, които вече имат проблеми със самите болести, особено с ХИВ и СПИН.

"Бургас е лидер в превантивните програми в тази насока, въпреки всичко от началото на годината има нови 8 човека, регистрирани като ХИВ - позитивни", каза д-р Ивайло Димитров. В България 1338 са официално регистрираните носители на вируса, а предполагаемите са още 3000 човека. Ще се работи с тези хора, защото те с рисковото си поведение могат да застрашат не само собственото си здраве, но и това на много други, допълни той.

Около 100 хил. лв. на година да бъдат отделяни от общинския бюджет, предвижда стратегията. "Хората биха казали, че в условията на криза всеки лев е важен, но всеки лев вложен в превенция, спестява 5 лв. директни разходи за терапия и много пари за други социални щети. Бих искал общинските съветници да подкрепят идеята и при гласуване на бюджетите за следващи години да не се "стискат", защото реално погледнато това са пари за укрепване здравето на бургазлията. По национални стандарти в България годишно са необходими около 18 - 20 млн. лв. за превенция на такива болести, а ние се опитваме да бъдем адекватни", коментира директорът на Дирекция "Здравеопазване и превенции" към Община Бургас.

Предстои стратегията да бъде обществено обсъдена, преди да бъде гласувана на следващата сесия на Общинския съвет.

Източник: Дарик



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Glasuvat-strategiya-za-opazvane-seksualnoto-zdrave-na-burgazliyata-263040
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.