Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Специалист: Няма факт, който да говори, че маската на Терес е негова
Автор: Екип Burgas24.bg 17:26 / 03.06.2011Коментари ()1080
© Burgas24.bg
Няма абсолютно никакъв факт, които да говори, че маската е на Терес т.е. основателя на тракийската държава или някои от неговите наследници, носещ същото име. Това каза пред журналисти Гавраил Лазов - началник отдел "Археология" в НИМ по време на представянето на златните съкровища на траките.

"Това име беше малко направено за пресата като не се очакваше, че толкова активно ще го възприемат хората от медиите", допълни той. В науката маската се нарича "златната маска от могила Светица".

Не така обаче стоят нещата за гробницата на Севт, където е открит бронзовият шлем на владетеля. На челото на шлема е написано с пунктир името в родителен падеж на Севт т.е. "шлемът на Севт". За маските с човешко изображение, които са намирани в гробове, трябва да се върнем назад в историята в Древен Египет и Древен Китай. Тогава има практиката обожествения владетел да бъде представен на публиката и в последния път към отвъдния свят, задгробния живот по начина, по който той е изглеждал в действителност, посочи археологът.

"Учените при изследването на мумията на Тутанкамон, след откриването през 1922 година на гробницата на този фараон от Хауърд Картър, показа, че този човек има някакво заболяване, за това е починал твърде рано на 19 г. Неговото тяло имало крушовидна форма и едва ли е имал този изглед като на маската, там е представено едно идеализирано, красиво лице, вероятно той е изглеждал така, когато е бил здрав. Може би маските са тези произведения, които са били във връзка с това да бъде изгледа на покойния, които трябва да мине в отвъдното, по начина, по който е изглеждал приживе. Много често владетелите и тези, които са погребани с такива маски са били жертва на някакво убийство или са паднали в битка", разказа Лазов. "Тези маски фактически са давали едно покритие на реалното изражение на покойника, което много пъти може да бъде нелицеприятно", допълни той.

Източник: Радио "Фокус"


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Specialist-Nyama-fakt-koito-da-govori-che-maskata-na-Teres-e-negova-259552
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.