Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Епидемията от Ешерехия коли взе 11-а жертва в Германия
Автор: Екип Burgas24.bg 17:16 / 30.05.2011Коментари ()534
Епидемията от Ешерехия коли взе 11-а жертва в Германия, предаде ДПА, позовавайки се на властите в провинция Северен Рейн - Вестфалия. Жена на 91 години, която имала и други здравословни проблеми, е починала в Падерборн, след като се заразила с Ентерохеморагичната ешерихия коли. Това е първата жертва, която не е в Северна Германия. Жената страдала и от хемолитично-уремичен синдром, вид бъбречна недостатъчност, причинен от бактерията.

Междувременно Белгия обяви, че спира вноса на краставици от два региона в Испания, където се предполага, че са произведени краставиците, заразени с опасната за живота бактерия. Засега в страната не са били откривани "съмнителни краставици", а внос на този зеленчук от Испания не е имало от зимата, посочва белгийска телевизия. Медията отбелязва, че Белгия е останала незасегната от разпространението на бактерията, вероятно защото е голям производител на зеленчуци и вносът е твърде ограничен. Припомняме ви, че изследваните от Агенцията по храните плодове и зеленчуци, влезли на българския пазар от страни членки на Европейския съюз, включително и от Испания се оказаха чисти. Контролните органи не са установили наличие на опасната бактерия Ешерихия коли.

Взетите проби са осем, като са тествани салата айсберг, портокали, подправки, домати и праскови с произход Испания. Няма изследвани краставици, защото в момента на взимане на пробата не е имало такива с етикет "Европейски съюз", обясниха от Агенцията.

В Испания днес се очаква да бъдат обявени резултатите от пробите взети от биокраставиците, за които се смята, че са основен причинител на бактериалната инфекция в Централна Европа. Местните власти допускат, че ако фермите им са чисти, то причинителят на заразата е някъде по пътя до германските пазари.

Източник: bTV



Още новини от Международни новини:

https://www.burgas24.bg/novini/mejdunarodni/Epidemiyata-ot-Esherehiya-koli-vze-11-a-zhertva-v-Germaniya-258201
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.