Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
100 медицински сестри обслужват училищата на територията на община Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 16:22 / 30.05.2011Коментари ()909
© Burgas24.bg
В Бургас щатът на медицинските сестри, обслужващи всички учебни заведения, е сто. Това съобщи д-р Лорис Мануелян, зам.-кмет по здравеопазване в община Бургас. Основната им грижа е да следят за физическото и психическото здраве на децата. Налага се да се оказват и първа долекарска помощ. Общината осигурява заплатите на медицинските сестри, а държавата осигурява на училищата средства за оборудване на медицинските кабинети, както и снабдяването с необходимите лекарства, които се дават при спешност.

"Училищната сестра има едно изключително отговорна функция. Тя отговаря за следеното на социалното и емоционално развитие на децата. Много изследвания доказват, че нарушените междуличностни отношения в детството са предвестник на емоционални неблагополучия в зряла възраст", обясни зам.-кметът. В детските градини има по една медицинска сестра. А работещите в детските ясли поначало са с медицинско образование.

"Днес заболеваемостта сред учениците е може би до 2-3 пъти по-висока от колкото сред другите възрастови групи. Значимостта на проблема става особено сериозен като се има в предвид, че детското и юношеското население, обхващащо диапазона от 0 до 18 г., за България включва над милион и половина деца", посочи още д-р Мануелян. Това е почти 20 % от населението на страната. Сега училищата се обслужват от медицински сестри, допълни той.

Източник: Радио "Фокус"


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/100-medicinski-sestri-obsluzhvat-uchilishtata-na-teritoriyata-na-obshtina-Burgas-258182
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.