Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
15 000 безработни младежи ще бъдат включени в нов проект
Автор: Екип Burgas24.bg 14:29 / 20.05.2011Коментари ()592
В момента "Бюрото по труда" работи по няколко схеми. Най- новият проект, по който се работи се нарича "Ново начало - от образование към заетост". Това каза Ясен Николов, директор на" Бюрото по труда"- Бургас( Д "БТ") по време на съвместната пресконференция на Дирекция Бюро по труда, Регионалната служба па заетостта, Областна инспекция по труда и Регионална дирекция социално подпомагане.

Той е изцяло ориентиран към младите хора до 29 години. Финансира се от Европейския социален фонд по ОП" Развитие на човешките ресурси". Лицата трябва да имат завишено средно или висше образование и да нямат стаж по специалността. Целта на програмата е младите хора да натрупат минимум 6-месечен стаж при работодател. Младежите трябва да бъдат регистрирани в бюрата по труда и не трябва да са включвани и не участват в проекти и програми, финансирани по ОП "Развитие на човешките ресурси", програма ФАР, държавния бюджет или от какъвто и да било друг публичен източник, идентичен със стажуване при работодател по специалността, с която кандидатства по Проекта.

Необходимите документи за включване в проекта са заявление за участие в проекта (по образец) за избрано работно място и насочващо писмо до работодателя, което се изготвя в Бюрото по труда. При изпълнението на проекта ще бъдат включени 15 000 безработни младежи до 29 години, които са регистрирани в бюрата по труда на територията на всички области и общини в България.

За работодателите проектът дава възможност в условия на икономическа и финансова криза да подобрят и развият трудовия потенциал на фирмата, съобразно потребностите. Работодателите трябва да определят наставник, който да обучава наетите стажанти за период от 6 месеца. Всеки наставник може да обучава от 1 до 7 младежи. На всеки наставник, който ще обучава стажуващите младежи, ще бъде изплатено месечно възнаграждение в размер на една втора от минималната работна заплата за страната в рамките на тези 6 месеца и нормативно предвидените месечни осигуровки. Средствата, предоставени за стажуване на младежите, както и средствата, предоставени на наставниците са държавна помощ. В проекта могат да се включат работодатели които разкриват работни места във всички сфери на икономиката, с изключение на такива осъществяващи дейности в сферата на селското, горското и рибното стопанство. В проекта не могат да се включат държавни и общински администрации, както и структури на съдебната система.

Източник: Радио "Фокус"


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/15-000-bezrabotni-mladezhi-shte-budat-vklyucheni-v-nov-proekt-256092
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.