Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Жителите на кв. “Свети Георги" в Поморие: Защо Община Поморие не разработва проекти и докога ще ни дели на “града" и “квартала"?
Автор: Екип Burgas24.bg 16:23 / 15.05.2011Коментари ()1935
©
Общинската администрация в Поморие да вземе пример от организацията и темпото на работа в Община Бургас, поискаха жителите на кв. "Свети Георги" в Поморие. Десетки хора се събраха за да обсъдят проблемите на населеното място, като техен гост бе народният представител от ПП ГЕРБ Иван Алексиев.

"В Бургас печелят проект след проект, а в нашата община има само един и той е с нулева реализация. Тук липсва каквато и да е организация в администрацията - до края на месец март коледната украса по улиците светеше постоянно, в момента уличното осветление се включва още през светлата част на деня, докато други райони на Поморие тънат в мрак от години", алармираха жители на квартала.

Местните хора не са доволни от факта, че Поморие се дели на "града" и "квартала". Всички те искат кварталът им да се развива. "Преимущество на района ни е манастир "Свети Георги". Има възможност тук да се развива религиозен туризъм, но липсата на проекти и реклама го правят непознат за почиващите", смятат поморийци.

Един от сериозните проблеми в квартала е липсата на автогара, което води до непрестанен трафик на автобуси през целия град. Хората искат тя да бъде построена в края на Поморие, така че да се избегне влизането на чужди автобуси. "Това ще доведе до повече клиенти за градския транспорт и такситата, както ще повлияе добре и на екологията в града", категорични са инициаторите.

"Това, което трябва да е най-красивото място в града е доста грозно, а именно алеята край морето. Чуваме с години обещания, но нищо не се прави в тази посока", оплакват се хората. "Внесен е проект и е направена количествено-стойностна сметка за стартиране брегоукрепването от бившата автогара до пожарната", информира в тази връзка Иван Алексиев.

Жителите на кв. "Свети Георги" не отричат, че вече са направени стъпки за развитието на квартала. Построена е детска градина и дневен център за възрастни хора. Случват се положителни промени и в ОУ "Христо Ботев", където се работи по проекти. Въпреки това проблемите са много, а кварталът няма дори кметски наместник, който да защитава интересите на жителите. Те настояват да има административно обслужващо бюро в квартала и обмислят идеята да създадат сдружение, което да подсеща местната управа за проблемите на района. И най-вече за улиците, по които има повече кал отколкото асфалт.

Емблематичен е случаят с ул. "Железничарска", за която хората от 18 години искат осветление и качествено положен асфалт, но и до ден днешен проблемът им не е решен. На отремонтираните улици и тротоари пък се копаят канали за полагане на кабели, в резултат на което на места те пропадат, а по тротоарите никнат треви.

Жителите на "Свети Георги" са категорични, че искат модерна община, в която да работят млади, образовани хора, които да реализират европейски проекти. В края на срещата гражданите се обединиха около решението всички изказани идеи и проблеми да се превърнат в план за развитието на града, с място в Оперативна програма "Регионално развитие", с цел финансирането и реализирането на проекти по линия на структурните фондове и кохезионния фонд на ЕС .
"Невероятни са възможностите за нашия град, но е нужно идеите да се координират, систематизират и да бъдат разработени за следващия планов период 2014 - 2020", заяви Иван Алексиев.



Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/Zhitelite-na-kv-Sveti-Georgi-v-Pomorie-Zashto-Obshtina-Pomorie-ne-razrabotva-proekti-i-dokoga-shte-ni-deli-na-grada-i-kvartala--254632
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.