Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Иван Алексиев: Въвеждаме механизъм за наблюдение и намаляване нивата на парникови газове
Автор: Екип Burgas24.bg 16:02 / 13.05.2011Коментари ()534
© Burgas24.bg
Комисията по околната среда и водите прие предложението на народния представител от ГЕРБ Иван Алексиев, който е и нейн зам.-председател, в бъдеще ресорният министър да има право да упълномощава заместниците си и други длъжностни лица в министерството "във връзка с волеизявления и действия, които са част от съответното производство по издаване на административни актове и документи".

Алексиев поясни, че новата алинея в Закона за опазване на околната среда ще облекчи административното производство и ще предотврати отмяната по съдебен път на заповеди и наредби на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), както често се е случвало досега. В подкрепа на допълненията се изказа и зам.-министърът по екологията Евдокия Манева, която благодари на Алексиев за съдействието. Комисията прие на второ четене проект за допълнение и изменение на закона. Предстои той да бъде обсъден и гласуван в пленарна зала.

Целта на измененията е транспониране в българския закон на няколко европейски директиви, касаещи бензина, дизеловото гориво и газьола и въвеждане на механизъм за наблюдение и намаляване нивата на емисиите парникови газове. Амбицията е с помощта на регулацията да се постигне ограничаване на емисиите при течните горива за транспорта. Изгарянето на тези горива е причина за около 20 на сто от емисиите в ЕС, посочиха вносителите. Ограничаването им ще допринесе съществено за изпълнението на ангажиментa на ЕС да постигне намаляване на емисиите до 2020 г. най-малко с 20 на сто спрямо равнищата от 1990 г, казаха още те.

Чрез транспонирането на друга директива пък се се определят задълженията на производителите и вносителите на течни горива за намаляване емисиите, начините, по които може да се постигне това и задълженията на хората от бизнеса да докладват ежегодно относно интензитета на парниковите газове на доставяните от тях течни горива на територията на страната.



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Ivan-Aleksiev-Vuvezhdame-mehanizum-za-nablyudenie-i-namalyavane-nivata-na-parnikovi-gazove-254327
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.