Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Продължава диалогът с гражданите за бъдещото развитие на Стария Несебър
Автор: Екип Burgas24.bg 15:57 / 27.04.2011Коментари ()486
©
Кметът на Несебър Николай Димитров се срещна днес с представители на гражданското сдружение "Старият Несебър". Поводът бе осведомяване на градоначалника за решенията, взети от Общото събрание на жители на старата част на града на 16 април. Две от четирите точки, гласувани от общо 352 граждани на Несебър, бяха във фокуса на внимание на днешната среща. Едното решение на събранието, инициирано от сдружение "Старият Несебър", е да се възложи на общинска администрация да предприеме действия съгласно чл. 57, ал. 1, т. 2 от Закона за културното наследство за издирване и изучаване на недвижими културни ценности на територията на града, с изключение на археологическите. Според този текст от закона тези дейностите се извършват от НИНКН, научни организации, висши училища, музеи, физически и юридически лица въз основа ежегодни териториални програми, утвърдени от министъра на културата, или по предложения на общинските органи, областните управители, физически и юридически лица. При възникване на такава необходимост и при наличието на съответните финансови средства, такова изследване е възможно, стана ясно на срещата днес.

Друго решение на Общото събрание също бе акцент в разговора, а именно - искане за изготвяне на ПУП на архитектурно-градоустройствения резерват "Странинен Несебър" при нормативи за височина максимум до 9 метра в районите, където това е допустимо. Присъстващите бяха осведомени, че на този етап ПУП е невъзможно да бъде изготвен, преди да влезе в сила "Единен план за опазване и управление на Стария Несебър", който се очаква да бъде приет до 2012 г. Едва, когато бъде готов планът, ще може да се изготви и ПУП, съобразен с държавните изисквания.

На днешната среща бе показана гражданска активност и загриженост за бъдещето на Несебър и от двете страни. Всъщност представители на гражданското сдружение "Старият Несебър" и жителите на старинния град използваха законовото си право на участие в държавната власт и местното самоуправление чрез формиране на Общо събрание и вземане на решения, продължавайки конструктивния диалог с общинска администрация. От своя страна кметът Николай Димитров подчерта, че Община Несебър е институция, която е готова заедно със своите граждани да търси най-добрите перспективи за развитие на един от най-древните и най-актрактивни градове по Черноморието.В този смисъл и с цел запознаване на общинските съветници с гражданската позиция и исканията на жителите на Стария Несебър на предстоящата сесия ще бъде представена докладна записка от кмета Николай Димитров.



Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/Produlzhava-dialogut-s-grazhdanite-za-budeshtoto-razvitie-na-Stariya-Nesebur-250084
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.