Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Как да си направим пресни картофки със златист загар и хрупкава коричка – изпитана рецепта
Автор: Десислава Томева 16:56 / 27.03.2025Коментари ()833
©
Пролет е! Тепърва на пазара ще се появят достъпни за джоба ни пресни картофки. И Какво е българската трапеза без прясна салатка с краставици и репички, а към гарнитурата и онези – златисти мънички картофки, гарнирани с копър и чесън /според предпочитанията/.

Много домакини не успяват да докарат онази хрупкава, червена коричка и си търсят оправдания. "Картофите не струват, тока е слаб" и подобни. От опит ще ви кажа, има си трик – прост, бърз и лесен.

По пролетните пазари лесно се намират дребни, жълти и винаги предварително измити картофки. Не се занимавате с белене, но задължително ги накиснете и измийте втори път, ако има някакви люспи, дори с ръка лесно падат.

Тук идва важният момент. Слагате ги в тенджерата с топла вода и малко сол. Варите ги не повече от 10-на минути. Оцеждате добре с гевгир.

Следват два варианта на приготвяне – в тенджерата или във фурната.

Който и да изберете е важно да сложите малко мазнинка. За предпочитане краве масло, но може зехтин, дори олио. 

В тенджерата, оставяте да хванат лек филтър и после, с помощта на капака – раздрусвате периодично. Във фурната е още по-лесно. Слагате картофките и предпочитаната мазнина, печете и разбърквате.

И при двата варианта няма как да объркате кога са готови, защото вече са златисти.

Отстранявате ги от печката и ги поръсвате със ситно нарязания пресен копър. Ако ви харесва да са с чесън, добавете го малко преди да спрете котлона/фурната. Нужно му е време да омекне, да си пусне сока и да направи вашите перфектни картофи уханни.


Още новини от Любопитни новини:

https://www.burgas24.bg/novini/interesno/Kak-da-si-napravim-presni-kartofki-sus-zlatist-zagar-i-hrupkava-korichka-izpitana-recepta-2498666
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.