Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
В Созопол честваха Международния ден за опазване паметниците на културата
Автор: Екип Burgas24.bg 15:22 / 20.04.2011Коментари ()896
©
Военният клуб и Основно училище "Св.Св. Кирил и Методий" в гр. Созопол отпразнуваха Международния ден за опазване паметниците на културата.

Целта на организаторите е да се изгради в младото поколение чувство за съхранение и опазване на културното наследство. Именно в тази насока бе реализиран и самият празник.
С презентация на тема "Созопол - древен архитектурен и археологически резерват - наше наследство и гордост", представена от доц. д-р Кръстина Панайотова от Националния институт по археология на БАН, бе даден стартът на състезание с образователна насоченост, което протече в три кръга.

В първия кръг отбори от пети, шести и седми клас на Основно училище "Св. Св. Кирил и Методий" - Созопол отговаряха на въпроси, свързани с града - неговите символи, история, музеи, древните народи, които са го обитавали, техния бит и култура и множество други, свързани с "Градът на спасението". /Созополис - "град на спасението"/
Във втория кръг предмет на оценяване бяха есета на тема "Созопол - минало и бъдеще", в които децата виждат града си като "Вечният град","Градът на боговете" и изразяват своята гордост, че са родени и живеят в него.

Състезанието завърши с подреждане на пъзели, изобразяващи различни забележителности в града.

Книги с историята на Созопол получиха участниците в празника, а отборът на победителите в състезанието спечели екскурзия до гр. Варна и посещение на делфинариума.
"Созопол е един от най-древните градове в България с богато историческо и археологическо наследство, ето защо се радвам, че ние първи поставяме начало на традицията всяка година да се чества празника на забележителните исторически места и символи, както и паметниците на културата", заяви областният управител Константин Гребенаров, под чийто патронаж протече събитието.


Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/V-Sozopol-chestvaha-Mezhdunarodniya-den-za-opazvane-pametnicite-na-kulturata-248559
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.