Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Вяра Петрова: Със закон регламентираме правата на хората, извършващи надомна работа
Автор: Екип Burgas24.bg 14:46 / 18.04.2011Коментари ()693
© Burgas24.bg
Народното събрание прие на второ четене промени в Кодекса на труда, които забраняват ненормирания работен ден и полагането на извънреден труд от работници и служители, извършващи надомна работа. Това стана чрез въвеждането на нов раздел, който указва допълнителните условия за извършване на надомна работа. В бъдеще в трудовия договор вече ще се предвижда вариант работникът да изработва продукция, а служителят да предоставя услуга в дома си или в друго помещение по негов избор извън работното място.

"Промените са в съответствие с евродиректива, която изисква от държавите в ЕС да защитават, доколкото е възможно, равенството между надомните и останалите работници, като се отчита спецификата на надомния труд", коментира членът на социалната комисия към Народното събрание и депутат от ГЕРБ-Бургас Вяра Петрова.- Взети са предвид и договореностите в Националното споразумение за регулирането на надомния труд, подписано между ресорното министерство, работодателските и профсъюзните организации.

С приемането на новия раздел в трудовия кодекс надомните работници ще имат право сами да определят началото, края и разпределението на работното време в рамките на законоустановената му продължителност, както и почивките в рамките на деня и седмицата. Те ще трябва да уведомяват работодателя за направения график, да му осигуряват достъп до работното място и да спазват предписаните мерки за безопасност. Работодателите пък ще трябва да гарантират равното заплащане спрямо работниците, които осъществяват същата дейност в предприятието.

"Целта на приетите промени е ограничаване на сивата икономика и регламентиране статуса, трудовите и социалните права на над 250 000 души, за които ще се внасят задължителните осигуровки и съответните подоходни данъци", поясни Петрова.

Главна инспекция по труда ще следи за спазването на трудовите договори.



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Vyara-Petrova-Sus-zakon-reglamentirame-pravata-na-horata-izvurshvashti-nadomna-rabota-247848
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.