Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
СЗО: Високият прием на трансмазнини увеличава риска от смъртност с 34%
Автор: Георги Кирилов 22:40 / 09.03.2025Коментари ()381
©
Използването на трансмазнини се увеличи драстично през последните години, тъй като те обикновено са по-евтини от по-здравословните алтернативи и имат няколко химични и физични характеристики. Например те могат да останат твърди при стайна температура, което ги прави подходящи за различни преработени хранителни продукти.

Индустриално произведените трансмазнини се образуват в промишлен процес, който добавя водород към растителното масло, превръщайки течността в твърдо вещество в резултат на частично хидрогенирано масло (PHO). Средно концентрациите на трансмазнини в PHO са 25–45%. Естествено срещащите се трансмазнини идват от преживни животни (като крави и овце), намират се в месни и млечни храни и са също толкова вредни, колкото и промишлено произведените трансмазнини, предаде World Health Organization.

Маслото за пържене при високи температури води до умерено повишаване на концентрациите на трансмазнини. Въпреки това, това количество генерирани трансмазнини е ниско (до 2–3%) в сравнение с количеството трансмазнини в PHO.

Защо трансмазнините са толкова опасни?

Повече от 278 000 смъртни случая всяка година в световен мащаб могат да се дължат на приема на промишлено произведени трансмазнини.

Транс мазнините запушват артериите, увеличавайки риска от инфаркт и смърт.

Сърдечно-съдовите заболявания са водеща причина за смъртност в света. Основните рискови фактори са нездравословното хранене, липсата на физическа активност, тютюнопушенето и употребата на алкохол. Сред другите диетични фактори, високият прием на трансмазнини увеличава риска от смърт поради каквато и да е причина с 34%, смъртните случаи от коронарна болест на сърцето с 28% и коронарна болест на сърцето с 21%. Трансмазнините нямат известни ползи за здравето.

Трансмазнините се произвеждат промишлено чрез частично хидрогениране на всякакви течни масла, в повечето случаи растителни масла, но се срещат и естествено в месото и млечните продукти от преживни животни. За здравословна диета препоръчителният прием на трансмазнини е по-малко от 1% от общата енергия. Индустриално произведените трансмазнини не са част от здравословната диета и трябва да се избягват.

Как да намалим приема на трансмазнини?

Въпреки че основната отговорност за защита на гражданите от вредните ефекти на индустриално произведените трансмазнини трябва да е на правителствата, има действия, които хората също могат да предприемат, за да намалят приема: избягвайте PHO, съдържащ се в пържени и печени храни (ако е отбелязан върху хранителния продукт), намалете количеството месни и млечни храни от преживни животни (напр. крави, овце, кози).


Още новини от Любопитни новини:

https://www.burgas24.bg/novini/interesno/SZO-Visokiyat-priem-na-transmaznini-uvelichava-riska-ot-smurtnost-s-34-2475717
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.