Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Мирослав Найденов: За борба с шапа ще се изградят огради и съоръжения
Автор: Екип Burgas24.bg 16:42 / 30.03.2011Коментари ()967
© Burgas24.bg
Няма да се възстановява граничният кльон, а ще бъдат изградени предпазни огради и съоръжения, които да попречат на свободното движение на домашни и диви животни. Ако някъде могат да се използват тези съоръжения, които навремето са отделяли т.нар. гранични зони, ще бъдат използвани, ако не, ще се правят нови. Загражденията ще са от рода на тези, които заграждат ловните стопанства. Това каза земеделският министър Мирослав Найденов пред журналисти в парламента, след като бе изслушан от депутатите във връзка с шапа.

В 14.00 часа е започнало заседанието на експертите на Министерство на земеделието и храните, МВР, МВнР и МО, на което ще бъде обсъден и размерът на средствата, които да бъдат отпуснати от държавата за изграждането на преградните съоръжения. "Държавата ще плати за загражденията, колкото и да струва това", добави Найденов.

Министърът посочи, че диагностиката на шап се извършва в Националния ветеринаромедицински институт и лабораторията за остри заразни заболявания и тя е референтна. "Нямаме проблеми с диагностиката на заболяването. Ние го диагностицираме преди животните да проявят клиника", уточни земеделският министър.

Той отбеляза, че за първи път от над 30 години насам българските ветеринарни власти са успели да хванат заболяването при диви животни без да има клинична картина.
"Настояваме за споделяне на отговорностите с турската страна и за по-ясни ангажименти. Това, което правим от българска страна, не се прави от турска и заболяването влиза от Турция. Това е доказано и от експертите на ЕК", добави Найденов.

Ще бъде пратена нота да турското правителство, а е възможно и да бъде извикан турският посланик у нас, за да се настоява за по-решителни мерки от страна на турското правителство.
На заседанието на Ветеринарния комитет на 5 април в Брюксел ще бъде поискано ЕК да се ангажира с по-голяма финансова помощ. "Ясно е едно, ние не пазим само българската граница. Ако започнем ваксинация, трети страни ще забранят вноса не от България, а от Европейския съюз. Имаме постоянно сътрудничество с евроексперти, но трябва да получим по-голяма подкрепа", заяви министър Найденов.

Източник: Радио "Фокус"


Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Miroslav-Naidenov-Za-borba-s-shapa-shte-se-izgradyat-ogradi-i-suoruzheniya-242307
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.