Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Разработва се български стандарт за горска сертификация
Автор: Екип Burgas24.bg 11:43 / 25.03.2011Коментари ()677
По инициатива на ПиИЕфСи-България (PEFC-България) - Съюз за подкрепа на горската сертификация стартира процедура за разписване и национално и международно утвърждаване на български стандарт за горска сертификация по критериите на PEFC - Програмата за одобрение на схеми за горска сертификация, която е най-голямата в света система в тази област и се прилагана в почти всички страни членки на ЕС.
Следвайки изискванията на PEFС (Programme for Edorsement of Forest Certification) за по-широки обсъждания на работните варианти на стандартите, PEFC-България отправя покана към всички заинтересовани лица в страната да участват в процеса и да предоставят своя експертен опит - представители на държавната горска администрация и стопанисващите структури, собственици на гори, икономически бизнес структури от базираната на горите преработвателна индустрия, горски предприемачи, екологични движения, социални партньори и експерти.

"PEFC-България е сдружение, учредено в края на миналата година като национален ръководен орган за горска сертификация по паневропейските рамкови критерии. Разработваме българския PEFC стандарт, съобразно шестте задължителни критерии: Поддържане и разумно покачване на стойността на горските ресурси и техния дял в световния въглероден цикъл; Поддържане на здравето и жизнеността на горската екосистема; Поддържане и насърчаване на продуктивни функции на горите (горска и негорска); Поддържане, опазване и подходящо подобряване биологичното разнообразие на горските екосистеми; Поддържане и подходящо подсилване на защитните функции на горското управление (особено на почвата и водата); Поддържане на други социално-икономически функции и условия", коментираха от сдружението.

В разработването на стандарта няма ограничения за прилагане на специфичните за България изисквания (критерии и/или индикатори) за устойчиво управление на горите. Експертите работят и по български PEFC стандарти за групова сертификация и за контрол на производствената верига в горите и горския сектор.

PEFC-България е единствен за България член на PEFC и на страницата на сдружението ще се публикува актуална информация за хода на работата по изработка, съгласуване/обсъждане и приемане на стандартите, както и за процедурата по нейното одобряване от останалите национални организации по PEFC и утвърждаване от PEFC - International.


Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Razrabotva-se-bulgarski-standart-za-gorska-sertifikaciya-240880
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.