Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Благотворителен базар събра 1916 лв. за лечение на 9-годишно момиченце от Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 15:28 / 22.03.2011Коментари ()625
Бивши и настоящи ученици от
ОУ"Братя Миладинови":
виж още
Бивши и настоящи ученици от
ОУ " Христо Ботев":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
1916 лв. бяха събрани на благотворителен базар организиран от общинската структура на Жени ГЕРБ-Бургас и клуб "Сарафово". Средствата вече са предадени на семейството на 9-годишната Радина Пенкова от Бургас. Тя страда от болестта Амблиопия (недоразвит очен нерв). Необходимо е лечението й да бъде провеждано до 12-годишна възраст, в противен случай става необратимо. Средствата, с които разполага семейството й не са достатъчни. Заболяването на Радина е лечимо, но в България методите са остарели и затова родителите са предприели такова първо в Русия, а след това и в Сърбия. Детето се лекува с няколко вида стимулации на очите. Лечението се провежда три пъти в годината и ако то е постоянно гаранцията за излекуването й е 100 процента. Преди да започне да се лекува в Сърбия детето е било с 30 процента зрителна острота, а сега в резултат на стимулациите тя е възвърнала 70 процента от зрителната си острота. Това подобрение е позволило през септември миналата година тежките очила, които Ради е носила до тогава, да бъдат заменени с контактни лещи. Около 4000 евро годишно са необходими за оздравяването на Радина. Момиченцето е ученичка в трети клас в СОУ "Димчо Дебелянов" в Бургас.

След като родителите на малката Радина се обърнаха за помощ в приемния ден на народния представител от ПП ГЕРБ Иван Вълков, структурата на Жени ГЕРБ и клуб "Сарафово" организираха базара в зала "Конт Андрованти". На него бяха изложени картини и сувенири изработени от съучениците на Ради, както и от деца от ОУ "Братя Миладинови" и ОУ "Христо Ботев" в квартал Сарафово. Десетки бургазлии си тръгнаха със спомен от събитието, като си купуваха артикули с начална цена 5 лв. Благотворителното изложение посетиха и Иван Вълков, областният управител на Бургас Константин Гребенаров, заместникът му Златина Дукова, председателят на Общински съвет на Бургас Снежина Маджарова, общински съветници от ГЕРБ-Бургас, както и членовете на Общинското ръководство на партията.

Красимира Маркович, която е председател на Общинска женска организация към ГЕРБ откри базара, като каза, че причината за тази инициатива е изключително основателна, защото всички жени от клуба са майки. "Вродените ни майчино чувство и майчина отговорност подтикна нашия клуб, да поеме тази инициатива, с която да помогнем и финансово и морално на едни родители, поели битка в защита на своето дете. За да оцелеят, децата ни трябва да имат самочувствие. Не можем да изградим това самочувствие с думи. Можем да го изградим единствено с действия. Това е едно от най-постижимите неща.", каза още Маркович в обръщението си към гостите.

Родителите на Радина - Светла и Валентин Пенкови също присъстваха на откриването на базара, като искрено благодариха на организаторите за това, което правят за тяхното дете.



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Blagotvoritelen-bazar-subra-1916-lv-za-lechenie-na-9-godishno-momichence-ot-Burgas-240053
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.