Перфектна баклава, която всеки може да направи за по-малко от 30 минути | ||||||
| ||||||
20 тънки кори за баклава 500 г смлени орехи 200 г масло 100 мл олио За сиропа: 750 мл вода 600 г захар 1/2 малък лимон Начин на приготвяне: Оставете водата и захарта да заври и разбъркайте, докато се разтворят напълно. Варете 2-3 минути и изключете котлона. Добавете няколко резена лимон и оставете да се охлади напълно. Отделно разтопете маслото заедно с олиото, за да се смесят. Взема се една кора и се намазнява леко, след което се покрива с втора кора. Намажете и нея малко. Разпределете смлените ядки по цялата повърхност. Поставете тънка дървена клечка в единия край и я навийте на руло. Когато стигнете до края. от двете страни на рулото натиснете, за да се съберат и намачкат, след което внимателно издърпайте клечката. Повтаряйте процеса, докато свърши материалът. Подредете бухналите рула в подходяща тава, нарежете ги на желана големина и отгоре намажете с останалата мазнина. Пече се 1 час в загрята фурна на 180 градуса и веднага се намалява на 150 градуса. Когато придобие златист цвят, топлата баклава се залива равномерно със студения сироп и се оставя да изстине напълно. |