Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Провеждат муждународен семинар на ЮНЕСКО за Странджа планина в Царево
Автор: Екип Burgas24.bg 10:09 / 14.03.2011Коментари ()537
На 14-16 март 2011 г. в гр. Царево ще се проведе международен семинар "Добри практики за устойчиво ползване и опазване на биоразнообразието в защитените територии съгласно концепцията за биосферните паркове", съобщават от пресцентъра на община Царево. Той се организира от Българска Фондация Биоразнообразие (БФБ) с подкрепата на офиса на ЮНЕСКО във Венеция и Националния комитет по програмата "Човекът и биосферата".

Целта на семинара е да бъдат показани добри практики на хармонично съжителство между човека и природата в територии, подобни на Природен парк "Странджа", както и да бъдат обсъдени възможностите за обявяването на Странджа за първия български биосферен парк от ново поколение.
Гости и лектори ще бъдат експерти от 7 страни (Австрия, Турция, Словения, Гърция и др.), които ще представят успешни европейски биосферни резервати и паркове, както и такива в процес на обявяване, а също и експерти от МОСВ и Националния МАБ комитет.

В семинара ще вземат участие Областният управител на Бургас, кмета на Община Царево, представители на МОСВ, Министерството на външните работи, РДГ, РИОСВ, кметове на населени места, всички държавни и регионални институции и организации, отговорни за управлението и опазването на ПП "Странджа", както и местни хора и предприемачи, развиващи природосъобразни бизнеси.

В третия ден на семинара ще бъде организирано представяне на Природен парк "Странджа" и пътуване в населените места на парка. Програмата ще започне с дегустация на странджанския манов мед и ще продължи със с. Българи - включено в Списъка на ЮНЕСКО с нематериалното наследство, новия Информационен център на ДПП "Странджа" в с. Граматиково, Посетителския център и Историческия музей в М.Търново и разбира се фолклорната програма на местните жени от архитектурния резерват с. Бръшлян. Пътуването ще завърши с дискусия за обсъждане на потенциала на парк "Странджа".

Семинарът се организира с финансовата подкрепа на офиса на ЮНЕСКО - Офис Венеция и е част от проекта на БФБ "Сътрудничество за опазване на биоразнообразието и устойчиво местно развитие в Странджа планина", който се реализира с подкрепата на Норвегия, Исландия и Лихтенщайн чрез финансовия механизъм на EИП.

Източник: Радио "Фокус"


Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/Provezhdat-muzhdunaroden-seminar-na-YuNESKO-za-Strandzha-planina-v-Carevo-237292
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.