Ето защо трябва да изчакате поне 2 часа след хранене преди да консумирате плодове | ||||||
| ||||||
Млякото и продуктите от него са основни храни в много хранителни режими заради богатството на много основни хранителни вещества като протеини, калций и витамини. Те са част от здравословното хранене. Цитрусовите плодове са известни със здравословните си ползи, благодарение на високото съдържание на витамини, минерали и антиоксиданти. Те подпомагат имунната система, подобряват вида на кожата и допринасят за общото здраве. Взети отделно тези хранителни продукти не бива да се пропускат в менюто, но комбинирането им при хранене не се препоръчва. Причините е добре да се познават. Влияние на цитрусите върху храносмилането Цитрусовите плодове са киселинни и оказват негативно влияние върху храносмилането при много хора. Киселинността е причина за дискомфорт, киселини в стомаха, особено при наличие на киселинен рефлукс, пише gotvach.bg. Въпреки че захарите в тях са естествени, те водят до бързи скокове и спадове на кръвната захар. При чувствителна храносмилателна система се получава подуване, газове и дискомфорт с прием на други храни. Затова се препоръчва плодове и особено цитруси, да се консумират поне 2 часа след приемане на друга храна. Не бива човешкият организъм да се лишава от техните полезни свойства, стига да се спазят простите правила за комбиниране на продукти при хранене. Влияние на млечните продукти върху храносмилането Млечните продукти допринасят за чревното здраве като се започне с ролята на ферментиралите храни до съдържанието на пробиотици. Те добавят полезни бактерии към храносмилателния тракт и създават по-здравословна микробиота. Тези им предимства могат да бъдат нарушени при неправилна комбинация с други храни. Защо комбинацията от млечни и цитрусови храни не е полезна Законите на правилното хранене изключват комбинацията на животински протеини, каквито има в млякото и млечните продукти, с въглехидрати, намиращи се във всички плодове, включително цитруси, макар че в тях количествата прости захари са значително по-малко от останалите плодове. Смесването на двата типа храни убива полезните им свойства. Различните храносмилателни ензими се сблъскват и това води до дискомфорт в храносмилателната система. Цитрусите съдържат доста киселини и тяхната киселинност води до подсичане на млякото в стомаха, а резултатът е гадене и повръщане. Освен това подсирването на млякото, следствие на комбинирането с киселите цитруси, води до неприятна текстура и вкус. Затова е нужно да се изчака поне 2 часа след консумацията на цитруси, за да се пие мляко. |