Колко ще ни струва рибата за Никулден тази година? | ||||||
| ||||||
Инспекторите проверяват от обекти за производство и добив до малките щандове. "На първо място произхода на рибата. На всеки един етап на предлагане трябва да бъде съпроводена от документи“, обяснява Бистра Иванова от БАБХ. Важно условие е също ледът изцяло да покрива прясната риба на щанда. Можем да определим, че една риба е прясна по очите, хрилете и люспите. "Очите традиционно изглеждат чисти, изпъкнали, прозрачни без слуз, без секрети и без помътняване. Хрилете първоначално са бледорозови, след което започва естествено почервеняване в резултат от окисляване. Люспите са плътно прилепнали към тялото. И консистенцията много бързо се възстановява при натиск“, обяснява Иванова. Освен документацията на продуктите при проверка се следи за хигиенното състояние на обекта, здравните книжки на персонала и дали служителите са минали обучени за рисковете от тази дейност. Според търговците пазарът за празничната трапеза вече е започнал. На рибния пазар във Варна цените варират от 10 лв./кг (за шаран) до 45 лв./кг (лефер). Инспекторите съветват, ако сме решили да закупим риба онлайн, да направим справка дали търговецът е регистриран в сайта на (БАБХ), предаде bTV. |
Още по темата: | общо новини по темата: 38 | ||||||||||||
| |||||||||||||
предишна страница [ 1/7 ] следващата страница |