Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Онлайн следим за цената на кило сирене
Автор: Екип Burgas24.bg 10:28 / 04.03.2011Коментари ()757
©
Цената на килограм сирене вече ще може да се следи онлайн, след като Министрерство на земеделието реши да създаде собствен сайт за виртуалната борса. Служители на данъчните и на икономическа полиция пък ще има в екипа на звеното, за да не се перат пари или крият печалби.

Всеки ден потребителите ще могат да се осведомяват за актуалните цени на основните храни по цялата верига производител - преработвател - търговец на специален интернет сайт. Страницата ще бъде на държавния орган за наблюдение на цените на храните у нас, който се очаква да бъде създаден на едно от следващите заседания на Министерски съвет. Това обясни министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов след откриването на международното ловно изложение "Венатория" 2010 в Мадрид, на което България е страна-партньор.

По думите на Найденов сайтът се създава по негово предложение и ще представлява своеобразна "виртуална борса за цените по веригата".

На него ще може да се види колко струва например един литър мляко, каква е себестойността за получаване на един кг кашкавал и колко струва в крайните вериги, обясни министърът. "Ако потребителят види кашкавал за 16 лв., нека да знае, че това не е реалната му цена, а ако иска - да отиде и да си купи", допълни той. Реалната цена на кашкавала е 10 лв./кг.

Крайните цени в различните търговски вериги на сайта ще са вариращите - от - до.

На сайта на държавната структура ще могат да се подават и потребителски сигнали. Създаването на органа, който може да е комисия, звено или агенция към Министерски съвет, ще бъде разгледано на следващото заседание на правителството, каза още Найденов.

Неговият гръбнак обаче ще бъде Министерството на земеделието и храните, защото във ведомството се работи със Системата за агропазарна информация. В структурата ще участва НАП, Икономическа полиция, защото е възможно някъде да има злоупотреби - да се укриват печалби и да се перат пари.

"Не мога да прогнозирам дали цените ще паднат от създаването на такъв орган, но при всички случаи е добре да знаем какво се случва", каза Найденов. Той даде още един пример - с цената на вносните домати - които се внасят на 0,05 лв. за кг, а после се продават за 5 лв. на пазара. "Те веднъж лъжат, защото не плащат митото и после ги продават на 5 лв. - колко от е 0,05 лв. до 5 лв.", каза още Найденов.

Найденов разбрал, че подобен механизъм за контрол над цените действа от известно време в Испания и обясни, че когато държавата видела, че някои цени се повишават необоснователно - "размахвала пръст", както се била изразила испанската министърка.

Източник: в. "Стандарт"



Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Onlain-sledim-za-cenata-na-kilo-sirene-234818
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.