Шведски учени: Прясното мляко е причина за повече инфаркти при жените | ||||||
| ||||||
Учени от шведския Uppsala University пък провеждат ново изследване, което посочва именно лактозата като потенциален причинител на много по-сериозни състояния от кожни проблеми и стомашен дискомфорт например. Те анализират данни от други проучвания за хранителните навици на 100 хиляди души (60 хиляди жени и 40 хиляди мъже) в рамките на 33 години. На тази база се установява, че тези, които са заявили, че пият четири или повече чаши прясно мляко на ден, имат много по-висок риск от сърдечен удар в сравнение с другите, които консумират доста по-малки количества. При шест чаши дневно рискът се увеличава с 12%, а при 8 - с цели 21%. Подчертава се също така, че този риск е висок най-вече при жените, защото именно техният организъм усвоява лактозата в по-голяма степен. А това значи, че ефектът от нея е по-осезаем. Той се изразява в това, че млечните захари се превръщат в причинител на възпаления в тялото, което вреди на работата на сърцето и увеличава риска от коронарна болест, както и от инфаркт. Учените обръщат внимание, че по-голямата консумация на прясно мляко в повечето случаи се дължи на предпочитанията към капучино и лате, вместо обикновено еспресо. А в тези напитки често се съдържат 200-300 и дори повече милилитра от него, обяснява Daily Mail, lifestyle.bg. Важно е и уточнението, че няма значение колко процента масленост е млякото - и пълномасленото, и обезмасленото имат еднакъв негативен ефект върху здравето на сърцето. Затова единствената полезна алтернатива са ядковите млека. Също така се пояснява, че киселото мляко и другите ферментирали млечни продукти не носят тези вреди за здравето, защото в процеса на ферментация лактозата се разгражда до голяма степен. А ако не можем да се откажем напълно от прясното мляко, то препоръката е да ограничаваме приема му до 300 мл дневно. |