Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Ето какви решения за данъците взеха на Съвета за тристранно сътрудничество
©
Социалните партньори подкрепят предложенията за промени в данъчните закони. Очертаха се две основни мерки, по които няма подкрепа. Това каза на брифинг в Министерски съвет финансовият министър Людмила Петкова след заседанието Съвета за тристранно сътрудничество, предаде репортер на "Фокус".

Първата мярка е свързана със задължението за деклариране на реалните запаси и дълготрайните активи. Мярка, заложена в ЗДДС. Втората мярка е въвеждането на санкция при неподаване на информации и данни за НАП и третото е в Закона за акцизите и данъчните складове по отношение на обмен на информация между Агенция "Митници" и превозвачите на пратки, с които се превозват акцизни стоки", уточни финансовият министър.

Тя уточни, че при всяко задължение следва да има и санкция за лицата, ако не се изпълни съответното задължение. Това е във връзка с подаването на необходимата за НАП информация.

По другата мярка за деклариране на материалните запаси и дълготрайните активи МФ предлага тази мярка, тъй като тя е включена в Плана за предотвратяването на прането на пари и финансиране на тероризма.

Във връзка с мярката по отношение на пратките между митниците и превозвачите - обмена на информация ще бъде двустранен. "От една страна Агенция "Митници" ще предоставя информация за рискови изпращачи и получатели, съотвено за рискови товари и пратки. От друга страна превозвачите ще предоставят информация, ако дадена пратка съдържа акцизни стоки, за които не е платен акциз или стоки над разрешените прагове - необлагаеми с мита и акцизи", уточни Петкова и допълни, че няма да бъдат внасяни на предстоящото заседание на Министерския съвет в сряда.

По сметки на финансовото министерство намалените ставки за ДДС на хляба и на ресторантьорите е в размер на 400 млн. лева. "МФ винаги е било против диференцираните ставки, защото създават по-голяма административна тежест", каза министърът. Относно Бюджет 2025 тя коментира, че вече са изготвени определени мерки, но първо ще бъдат обсъдени с партиите от 51-я парламент.

"Мерките не включват увеличаване на ставките на трите основни данъка - ДДС, корпоративен и данък доходи на физически лица", уточни министър Петкова и допълни, че дефицитът ще бъде в рамките на 3%.

Повече подробности във видеото.




Още по темата: общо новини по темата: 35
24.10.2024 Подготвят "минен и енергиен отпуск"
24.10.2024 Над 59 000 фирми заявиха, че ще наемат нов персонал през следващите 12
месеца
23.10.2024 Хигиенистка иска минимална заплата от поне 2000 лв.
23.10.2024 Колко чисто ще получават хората на минимална работна заплата от следващата година
23.10.2024 Минималната работна заплата става 1077 лева
23.10.2024 Ще повишат ли минималната заплата у нас?
предишна страница [ 1/6 ] следващата страница
Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Eto-kakvi-resheniya-za-danucite-vzeha-na-Suveta-za-tristranno-sutrudnichestvo-2315818
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.