Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Как да изберем хубава тиква?
©
В разгара на сезона на тиквите сме. И дори да не търсим голяма и подходяща за Хелуин фенер, то със сигурност ще купим тиква, защото обичаме да я ядем печена, да я сложим в баница или да я превърнем на сгряваща крем супа.

Как обаче да знаем, че тиквата, която купуваме, е хубава и прясна? Подобно на избора на зряла диня, и тук има тънкости. Ако не я наберем от градината, няма как да знаем преди колко време е откъсната. Освен когато знаем следните трикове.

Цветът

Бяла, "свинска", тиква-цигулка, хокайдо - каквато и да предпочитаме, трябва да обърнем внимание на цвета. Той трябва да е равномерен и еднакъв по целия плод - избягваме тикви, които са на петна или с различни нюанси.

Дръжката

Трябва да търсим тиква с изсъхнала твърда черна или тъмнозелена дръжка. Ако са останали листа по нея, те трябва да сухи като хартия. Хубаво е да избираме плод с по-дълга дръжка, а не такава, изрязана почти до дъно.

Твърдостта

Подобно на дръжката, и самата тиква трябва да е твърда. Ако пръстът ни потъва в нея, това не е добър знак. Подобно на избирането на диня, и при тиквите при почукване трябва да чуем глух кънтящ звук.

Ако имаме усилено обоняние, миризмата на прясно разрязана тиква откъм дръжката трябва да ни говори, че плодовете са пресни и няма от какво да се притесняваме, пишат Life Hacker, пише lifestyle.bg.


Още новини от Любопитни новини:

https://www.burgas24.bg/novini/interesno/Kak-da-izberem-hubava-tikva-2311652
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.