Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Министър Карадимов към ръководителя на НАСА: Целта е България да се превърне в регионален лидер в иновациите в космическия сектор
©
Министерството на иновациите и растежа провежда политика за създаване на партньорства за разработка на ключови технологии с космически приложения. Силните позиции на България във високите и информационните технологии я превръщат в отличен партньор за решения в областта на събиране и обработване на данни (хардуерни и софтуерни), включително приложения за изкуствен интелект и киберсигурност в космическите мисии. Нашата цел е България да се превърне в регионален лидер в иновациите в космическия сектор. Това заяви министърът на иновациите и растежа доц. Росен Карадимов на среща с ръководителя на НАСА Бил Нелсън. Двамата обсъдиха стратегическото партньорство на България по Споразумението "Артемида“ и с НАСА.

В срещата в Министерството на иновациите и растежа участваха и посланикът на САЩ Н. Пр. Кенет Мертен и представители на администрацията на НАСА, както и заместник-министрите проф. Георги Ангелов и Красимир Якимов, началникът на кабинета Мария Петрова, съветникът Деляна Иванова и директорът на дирекция "Политики и анализи“ Мира Йосифова.

В края на миналата година България стана 32-та държава, която се присъедини към Споразумението "Артемида“ (Artemis Accords) на НАСА. Международното сътрудничество по "Артемида“ цели да подпомогне изследването на космоса за мирни цели.

"Визитата на сенатор Бил Нелсън е силно послание към всички партниращи си по въпросите на космоса държави в контекста на присъединяването на България към Споразумението "Артемида“. България е надежден и сигурен партньор на всички държави, подписали Споразумението“, подчерта министърът на иновациите и растежа. Министър Карадимов очерта значителния потенциал на държавата за развитие в космическия сектор благодарение на стратегическото местоположение и разрастващия се технологичен сектор. Двете страни обсъдиха капацитета на държавата в свързаните с космоса области: комуникации, наблюдение, безпилотни летателни апарати, киберсигурност, приложения на изкуствен интелект – събиране и обработка на големи данни и обучението и развитието на таланти и специалисти.

Министър Карадимов очерта някои конкретни предложения на Министерството на иновациите и растежа за задълбочаване на сътрудничеството по "Артемида“ и за развитие на български компании чрез инициативи, насочени към интеграцията на българските технологии в международните космически проекти. Това ще допринесе за повишаване на конкурентоспособността на националната икономика. Бяха обсъдени и възможностите за програми за обмен на студенти и изследователи с НАСА и други международни космически агенции, включително стажове и съвместни научни проекти, участие в международни бази данни за космически изследвания с български анализи и изследвания в областта на дистанционното наблюдение на Земята и други.

Карадимов заяви още, че МИР ръководи работната група, чиято цел е разработването на национална космическа стратегия и има амбицията за създаване на Национална космическа агенция. Обсъдено беше и доброто сътрудничество между НАСА и Европейската космическа агенция в предходните години и участието на български изследователи и специалисти в съвместни проекти.

Ръководителят на НАСА Бил Нелсън изрази добрите си впечатления от българските студенти и ученици и подчерта, че техният ентусиазъм и детайлни въпроси към космическите мисии и технологии е повод за гордост за България и за оптимизъм за новото бъдеще, свързано с индустрията на космоса.

Посланик Мертен благодари за отличното сътрудничество с Министерството на иновациите и растежа и изрази готовност за съдействие както за задълбочаването на партньорството по "Артемида“, така и за установяването на нови сътрудничества между България и САЩ.

От българска страна изразиха благодарност на НАСА и Посолството на САЩ за подкрепата за Софийския фестивал за наука и изкуство "Ало, Космос! Говори България“.


Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Ministur-Karadimov-kum-rukovoditelya-na-NASA-Celta-eBulgariya-da-se-prevurne-v-regionalen-lider-v-inovaciite-v-kosmicheskiya-sektor-2308136
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.