Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Скъпоструващите лекарства вече достигат до пациентите за по-малко от два часа
© Sofia24.bg
Системата за издаване на електронни протоколи за отпускане на скъпоструващи лекарства за домашно лечение дава възможност на пациентите да получат своите медикаменти за по-малко от 2 часа, а преди електронизацията, заверката в районните здравноосигурителни каси отнемаше от няколко дни до няколко седмици. Това става ясно от анализа на данните от платформата за издаване по електронен път на "Протокол за предписване на лекарствени продукти, заплащани от Националната здравноосигурителна каса/ Районните здравноосигурителни каси (НЗОК/РЗОК)“. Системата беше пусната в експлоатация от Информационно обслужване на 1 март 2023 г., а от началото на юли 2023 г. РЗОК започна да приема единствено електронни протоколи.

"Данните показват, че целият процес за обработка на електронен протокол "1С“, който е най-често срещаният при отпускане на скъпоструващи лекарства, е намален на 85 минути, което е огромно облекчение за пациентите, част от които са трудно подвижни, като им спестява значителни средства и време“, каза Георги Недев, ръководител “Здравноосигурителни системи“ в Информационно обслужване. По думите му електронните протоколи успешно заместиха използваните доскоро хартиени протоколи за отпускане на медикаменти за скъпоструващо домашно лечение. С въвеждането им отпадна задължението на здравноосигурените лица да посещават РЗОК и да представят медицинска документация за заверка на протокол. Отпадна и ангажимента на пациентите да предоставят в аптеките хартиени документи при получаване на изписаните им медикаменти. До този момент са издадени протоколи за скъпоструващо домашно лечение на над 231 000 души, които са сред най-уязвимата част от населението.

През системата за обработка на електронни протоколи са отпуснати лекарствени продукти на обща стойност от над 1.635 млрд. лв. Средномесечно по протоколите за скъпоструващо домашно лечение се отпускат лекарства на стойност 90 млн. лв. Данните показват, че до този момент са издадени близо 720 000 електронни протоколи за скъпоструващо домашно лечение. На база одобрените документи са изписани 3.8 млн. електронни рецепти, които са се изпълнили в над 3000 аптеки в цялата страна. Аптечната мрежа обработва на ден по над 6 500 рецепти за лекарства, отпуснати за скъпоструващо домашно лечение. Изписани са общо над 3.2 млн. лекарствени продукти. Със системата работят над 5 300 медицински специалисти и 5600 фармацевти. 

От 1 септември 2024 г., когато НЗОК започна да изпраща уведомление в реално време чрез SMS или Viber на пациентите, които ползват скъпоструващи лекарства за домашно лечение и помощни средства, до сега са изпратени над 200 000 съобщения. До този момент са известени близо 90 000 пациенти за регистриране на нов протокол, одобрение, анулиране, отказ, изтичане на срока на протокола, необходимост от допълнителни документи и др. Това е сериозно облекчение за пациентите, които в реално време се запознават със статуса на техния протокол.

"Използването на електронни протоколи увеличава многократно и контрола от страна на НЗОК върху разходването на средствата за скъпоструващо домашно лечение, което води до по-детайлно планиране, прогнозиране и управление на ресурсите“, каза Георги Недев.


Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Skupostruvashtite-lekarstva-veche-dostigat-do-pacientite-za-po-malko-ot-dva-chasa-2308093
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.