Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Стряскащи данни!
©
65,4% от учениците от 8 до 12 клас определят употребата на наркотици като проблем за държавата, за 61,3% това е проблем за населеното място, в което живеят, а за 59,6% е проблем за училището, в което учат. Тези данни от изследване на Националния фокусен център за наркотици и наркомании бяха представени днес по време на Националната кампания "Родителите – липсващото звено в работата с тийнейджъри, които експериментират с наркотици“.

Кампанията се реализира от фондация "За един чист живот“ с управител Светлана Йорданова, а днес сред гостите на събитието в Русе бяха областният управител Драгомир Драганов, кметът Пенчо Милков и началникът на Регионалното управление на образованието д-р Росица Георгиева, съобщиха от областната управа.

Именно с тяхно съдействие се проведе днешната инициатива, която обедини държавните и общинските институции, ангажирани с изпълнението на Механизма за предотвратяване на разпространението и употребата на наркотични вещества в училище.

По думите на Драганов събитието е изключително важно, като посочи, че дрогата се превръща във все по-сериозен бич сред младото поколение и предизвикателство пред всички институции, работещи за ограничаване на проблема. Той отчете и ролята на домашното възпитание и родителския контрол за справяне с проблема.

По негови думите превенцията на разпространението на наркотиците е задача на цялото общество, а не на отделни институции. Според него водещо в работата на всички трябва да насърчаването децата да видят един различен път, в който те могат да творят и да показват своята инициатива и креативност, да създават нещо различно и да кажат не на зависимостите. Драганов посочи и ролята на идейния организатор на инициативата "Независими от зависимостите“ Румен Николаев за борбата с дрогата сред подрастващите вече повече от две години.

Същото становище изразиха кметът Милков и началникът на РУО д-р Росица Георгиева. По думите на кмета на Община Русе трябва да се работи както с родителите, така и с младите хора. Той заяви, че са предприети редица мерки в община Русе за справяне с проблема, но също така посочи, че наркотичните средства стават се превръщат във все по-шарени палитрата и вече не са проблем само за богатите хора. "Тази достига до всяко едно семейство“, допълни кметът Милков.

"Идеите, които колегите ще покажат днес по отношение ангажираността на родителите и обществото за превенция употреба на наркотици в Русе ние го правим от две години и това дава много сериозен с резултат, който показва, че се опитваме и успяваме да променяме нагласи и тенденции“, каза от своя страна д-р Росица Георгиева и посочи, че заедно с Румен Николаев преди дни в Английската езикова гимназия са били обсъдени редица допълнителни идеи за противодействие на всички видове зависимости.

"Училищната общност ще ни ги представи, а ние ще търсим възможности да ги реализираме. Русе не е случайно е избран за провеждането на днешната инициатива. Това е заради всичко, което правим благодарение на Румен Николаев. Русе е пример как се борим срещу зависимости и как правим всичко възможно да привлечем родителите, които сега вече действително са сериозно ангажирани“, допълни началникът на РУО и посочи, че всички образователни институции от града са обхванати.

"Ние сме заедно в общата кауза да осъществяваме превенция, която да откъсва децата от зависимостите. Тази наша обща кауза е кауза на града и областта вече повече от две години. Направихме редица инициативи, които се базираха на достоверни данни, защото отново благодарение на Румен Никоалев успяхме да проведем реални анкети сред 5000 ученици и 4000 родители в област Русе“, сподели още тя.

"Избрахме да дискутираме темата за привличане на родителите в работата с деца с рисково поведение, защото опитът ни доказва, че усилията на експертите, педагозите и психолозите, ангажирани с изпълнението на Механизма е важна, но не работи ефективно без участието на семейството“, каза Светлана Йорданова.

"Детето се възпитава преди всичко в семейна среда. Когато неговата комуникация с родителите е нарушена или недостатъчна, то не се чувства достатъчно обичано, подкрепено и обгрижвано – без значение от финансовите възможности на семейството. За едно необичано дете е повече от нормално да прояви интерес към всичко, което би му донесло онази "доза щастие“, която връстниците му описват като нещо, което никога не са изпитвали в живота си“, допълва още Йорданова.

Като част от събитието бе предвидено представянето на инициативата на Румен Николаев "Независимо от зависимостите“.


Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Stryaskashti-danni-2307668
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.