Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Почина Фетуллах Гюлен
Автор: Екип Burgas24.bg 11:27 / 21.10.2024Коментари ()306
©
Починал е турският ислямски проповедник Фетуллах Гюлен, който от години живееше в САЩ. Това съобщи Ройтерс, като се позова на турската телевизия Ен Ти Ви, предава БТА.

Гюлен е починал на 83-годишна възраст.

Първоначално Гюлен беше съюзник на настоящия президент Реджеп Тайип Ердоган, но впоследствие в отношенията им настъпи разрив.

След опита за преврат в Турция през юли 2016 г. правителството обвини Гюлен и привържениците му в организиране на преврата, а движението на проповедника беше определено от турските власти като "Фетуллахистка терористична организация“ (ФЕТО).

Десетки хиляди турци бяха арестувани по обвинения за връзки с гюленисткото движение.

Гюлен е турски проповедник, ислямовед и водач на движението "Гюлен“ (Gülen). То се състои от доброволни организации известни като Хизмет. Радикални кръгове в Турция го смятат за неверник, особено след срещите му с папа Йоан Павел II и с вселенския патриарх Вартоломей. Гюлен не одобрява комбинацията между исляма и тероризма.

Гюлен е роден в Ерзурум, Турция в 1941 година.

Изнася първата си проповед на 14 години. Става последовател на Саид Нурси преди осемнадесетата си годишнина. Саид Нурси е насърчавал мюсюлмани и християни да обединят усилията си срещу агресивния атеизъм. Гюлен е избран за най-влиятелния жив интелектуалец на 2008 г. от сп. "Форин Полиси“. Личният му сайт се издава на 22 езика, включително и на български.


Още новини от Международни новини:

https://www.burgas24.bg/novini/mejdunarodni/Pochina-Fetullah-Gyulen-2306348
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.