Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Революция в диагностицирането на рак на простатата! Роботът "Мона Лиза" вече е в Бургас
©
България направи сериозна крачка напред в модерната диагностика на рак на простатата с въвеждането на роботизираната система за фюжън биопсия "Мона Лиза“. Вече месец Клиниката по урология на националната онкологична болница "Дева Мария“ в Бургас  прилага най-иновативния метод за ранно откриване на втория по честота рак у нас.

Апаратът за транспарениална  роботизирана фюжън биопсия Mona Lisa DX бе доставен в Бургас в края на август, а през септември Клиниката по урология посрещна екипи от Сингапур и Италия,  които участваха във внедряването на системата Biobot. "Тази технология ще ни позволи да предложим на нашите пациенти по-прецизна и ефективна диагностика, като същевременно минимизираме дискомфорта и риска от усложнения.“ обясниха тогава специалистите уролози от националната онкологична болница "Дева Мария“.

Фюжън биопсията има редица предимства пред класическата биопсия.  Освен, че е насочена специално към зоните с риск от туморни образувания и осигурява взимането на нужните тъканни клетки, тя се извършва с пълна упойка, което я прави абсолютно безболезнена за пациента. С това изследване е почти невъзможно да се пропусне находка. Въпреки че в България има центрове, в които се извършва фюжън биопсия, до този момент у нас не разполагахме с роботизирана система.

Роботът Mona Lisa DX,  който вече работи в Бургас, позволява ултразвук сканиране в реално време и изключителна прецизност при взимане на кор биопсия- точността е до 1 мм. Разполага с  роботизиран водач на иглата, роботизирано позициониране и контрол на дълбочината на биопсичната игла към таргетния кор, автоматично планиране на биопсията- с възможност за корекции на локациите от страна на лекаря, сливане на изображенията от ЯМР и ултразвук, роботизиран водач на трансдюсера. Роботът автоматично засича лезиите и автоматично планира извършването на биопсиите, като лекарят има опция да направи корекция. Всеки биопсичен план е персонализиран, създаден за конкретния пациент чрез съпоставка в образните изследвания, а на база този план роботизираната система управлява позиционирането и дълбочината на иглата. Виртуална точка на въртене осигурява възможност за многократен пробив на иглата през един и същ отвор и позволява пълен обхват на простатата, което от своя страна намалява рискът от сепсис, намалява се дискомфорта от анестезията, а минимално инвазивната технология щади пациента и спомага за по-бързото възстановяване. Специална система позволява на иглата да променя ъгъла си, в случай, че се натъкне на калцификати или образувания с по-голяма плътност и не може да достигне до лезията. За специалистите по урология тази функционалност е от огромно значение, тъй като ръчно е почти невъзможно да бъде направено.

Иновативната технология позволява процедурата да се проведе дори и при пациенти с пейсмейкъри, клаустрофобия или протези, които не могат да направят ЯМР.


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Revolyuciya-v-diagnosticiraneto-na-rak-na-prostatata-Robotut-Mona-Liza-veche-e-v-Burgas-2303113
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.