Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Съвети как да спасим дрехите си от молците
©
Молците са едни от най-неприятните вредители, които могат да нанесат сериозни щети на дрехите ни, особено ако са направени от естествени материи като вълна, кашмир или коприна. За да запазим гардероба си от техните разрушителни действия, е важно да знаем как да ги предотвратим и как да се справим с тях, ако вече са се настанили в дрехите ни. В следващите редове ще разгледаме някои ефективни методи за борба с молците и как да защитим любимите си облекла от тяхното нападение.

Откъде се вземат молците?

Насекомите влитат в жилището през отворен прозорец, врата, вентилация или се внасят с купени предмети. Затова може да се намерят даже в много чисти помещения. Но почти няма смисъл да се преследва един-единствен молец: те живеят максимум две седмици, а най-лошото е образуването на ново потомство. Главните щети се причиняват именно от ларвите. Тяхното развитие трае доста време, затова са в състояние безвъзвратно да съсипят повече от една вещ в течение на един сезон. Именно те трябва да бъдат унищожени най-напред.

Кои фактори привличат вредителите?

Неправилно съхранение на дрехи и текстил

Шкафовете и чекмеджетата, където нещата стоят дълго време без достъп до чист въздух и светлина, са идеално място за размножаване на молци. Това важи особено за сезонните дрехи, които стоят на рафтовете дълго време.

Замърсени вещи

Молците се привличат от миризмите на пот и мръсотия, а ларвите се хранят с частици храна и органични вещества. Ако дрехите или текстилът се съхраняват мръсни, рискът от заразяване с вредители се увеличава значително.

Топлина и влажност

Тези две условия създават идеална среда за размножаване на насекомото. Ето защо е важно да се контролира нивото на влажност на въздуха, да се проветрява по-често и да се предотвратява мухъла.

Хранителните молци са чести посетители в кухнята. Тези сиво-кафяви насекоми снасят яйца в зърнени култури, бобови растения, ядки и сушени плодове, захар, дори чай. Ларвите се размножават бързо и могат да развалят значително количество храна по време на жизнения си цикъл.

Има няколко характерни признака, които показват, че в жилището са се появили нежелани гости.

Как да премахнете хранителните молци?

Първата стъпка е да проверите всички кухненски чекмеджета и тяхното съдържание. Най-често са засегнати зърнени култури, брашно и сушени плодове. Проверете храните за домашните ви любимци, семена, чай, кафе, какао и други насипни продукти. Изхвърлете ги, ако намерите в тях паяжини, светло-бежови или бели червеи. Това ще бъде най-доброто решение. Яйцата на насекомите може да бъдат снесени в замърсени консумативи; те изглеждат като лепкав грис. Сортирайте останалите продукти, дръжте ги във фризера за няколко дни или ги изпечете във фурната на висока температура.

Как да се борим с молци по дрехите?

Проверете съдържанието на гардероба си за повреди. Обърнете специално внимание на продуктите от кожа, вълна и кадифе. Погледнете във всички чекмеджета и ъгли. Огледайте килими, тапицерия, рафтове за книги (насекомите обичат гръбчета на книги). Извършете общо почистване на стаята и продължителна вентилация. Това е особено ефективно през зимата, когато навън е мразовито.

Свалете всички износени и захабени дрехи. Изперете ги на възможно най-висока температура или ги обработете с парогенератор.

Замразете нещата на балкона или в хладилника. Температурите на замръзване са смъртоносни за молци, ларви и гъсеници.

През лятото изнесете вещите на слънце.

Най-ефективните химически средства против молци са спрейове, фумигатори и таблетки – всяко от тях действа по различен начин. Нафталинът има силно репелентно действие и се използва отдавна.

Народни средства

Мушкато

Най-добре е да поставите цветето на прозореца. Острата, пикантна миризма на листата отблъсква насекомите.

Портокалови кори

Основното е да подновявате изсъхналата кора поне веднъж месечно.

Вратига, лавандула, пелин, лайка, тютюн, див розмарин

Всички насекоми бягат от тези билки. Веднъж на половин година заменяйте букетите и ароматизираните торбички.

Кестени

Този сушен плод често е ефективен при борбата с вредителите по дрехите и храната.

Розмарин, карамфилчета, чесън

Подправките могат да се добавят към съдове със зърнени храни. Това няма да повлияе на вкуса им, но ще отблъсне насекомите, пише actualno.com.

Проветрявайте стаите по-често. Молците обичат тъмни, топли и сухи места. Изхвърлете старите износени дрехи. Ларвите често се появяват в тях, когато не се изваждат от гардероба дълго време.


Още новини от Любопитни новини:

https://www.burgas24.bg/novini/interesno/Suveti-kak-da-spasim-drehite-si-ot-molcite-2303065
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.