Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Пуснаха срещу 15 бона главатар на банда за каналджийство
©
Архивна снимка
Апелативен съд – Бургас измени мярка за неотклонение от "задържане под стража“ в "парична гаранция“ в размер на 15 000 лева спрямо обвиняем за ръководене на престъпна група за трафик на мигранти.

Предявеното на Красимир Г. обвинение е за това, че в периода от неустановена дата в началото на 2023 г. до 21.02.2024 г., на територията на България, в съучастие с А. Р. като съизвършител е ръководил организирана престъпна група на шест лица, съставена с цел да върши съгласувано в страната престъпления против реда и управлението по чл. 281 от НК, като групата е създадена с користна цел, да набави за себе си, имотна облага като противозаконно подпомага чужденци да преминават в страната в нарушение на закона - престъпление по чл. 321, ал. 3, пр. 2, т. 1, вр. ал. 1 от НК, във вр. с чл. 20, ал. 2 вр. ал. 1 от НК, за което е предвидено наказание лишаване от свобода от 5 до 15 години.

По данни от разследването обвиняемият давал разпореждания на участниците в групата, осигурявал отделни лица, или групи, които не са български граждани, получавал GPS координати/точки с местонахождението на чуждите граждани и предоставял същите на наетите шофьори, организирал получаването, събирането и разпределението на паричните средства между тях. Красимир Г. е осигурявал и  транспортните средства, извършвал контрол върху движението на съответните МПС, превозващи чуждите граждани до оставянето им на съответните координати, което извършвал посредством т.нар. “пилотен“ автомобил за следене на полицейски патрули и своевременно уведомявал шофьорите на транспортните средства.

Общо шест лица - Красимир Г., А. Р., М. И., Р. Ш., М. С., и  М. Щ. и са привлечени по досъдебното производство, което е започнало през февруари 2024 година.

Обвиняемият  Красимир Г. е задържан под стража с определение на окръжния съд от 23.02.2024 г., като законността на мярката за неотклонение е била проверена през м. юни и м. септември и тя е била потвърдена. С определение от 10 октомври Окръжен съд – Бургас не е уважил новото искане за по-лека мярка за неотклонение и е потвърдил постоянния арест, което определение обвиняемият обжалва пред Апелативен съд – Бургас.

Въззивната инстанция намира жалбата за основателна. Според апелативните съдии и към момента е налице обоснованото от доказателствата предположение за вероятността обвиняемият да е осъществил престъплението, за което е привлечен да отговаря. Установени целите на престъпното сдружение, неговият персонален състав и йерархия, и личното участието на обвиняемия.

Настоящият въззивен съд посочва, че разследването е в заключителната си фаза, поради което заключава, че изпълняваната до момента мярка за неотклонение "задържане под стража" е реализирала в пълнота предназначението. Освен това до дни изтича максимално допустимия срок на задържането на лицето в досъдебното производство.

Съдът взема предвид и факта, че обвиняемият е неосъждан, има родителски ангажимент към две непълнолетни деца, оказал е съдействие на разследващите органи за установяване на обективната истина, включително направените от него фактически признания, разполага и с установен и известен на съответните органи адрес, който действително обитава.

Съдът приема, че следва да се определи мярка за неотклонение "парична гаранция“ в размер на 15 000.00 лева, която сума съответства на естеството, интензитета, високата степен на организираност и обществена опасност на деянието и е съобразена е с имотното състояние на лицето и с предвиденото за това тежко умишлено престъпление наказание.

Определението на Апелативен съд – Бургас е окончателно.


Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Pusnaha-sreshtu-15-bona-glavatar-na-banda-za-kanaldzhiistvo-2301067
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.