Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Интересен празник е! Не трябва да планирате срещи, изнесете зимните дрехи на слънце
©
Днес, 16 октомври, в православния календар е денят на паметта на свети мъченик Лонгин, стотник. 

При смъртта на Спасителя настанал мрак, земята се разтресла и скалите се пропукали. Природата се ужасила, както и стотникът Лонгин, който извикал “Наистина Божи Син е бил тоя Човек!". След погребението на Иисус той станал свидетел на Христовото възкресение.

Тогава напуснал службата си и приел светото кръщение. Отрязали му главата и я хвърлили на сметището. Но Господ запазил невредима главата на Лонгин и я погребали с почести.

Лонгин е бил римски центурион, служил в Палестина. Името на Лонгин може да е свързано с думата "долина“ или "синьо“, което показва неговия потенциален произход.

Днес, както и във всеки друг ден, Църквата не одобрява кавгите, сквернословието, клюките, клеветите и осъждането, както и завистта, алчността, отмъщението и отчаянието. Не трябва да отказвате помощ на тези, които искат.

Според народните поверия на този ден не трябва да се започват неща, които изискват натоварване на зрението - може да го загубите.

Не трябва да планирате важни срещи - те няма да завършат по начина, по който бихте искали. Също така е забранено да вземате чужди неща в ръцете си - с тях ще донесете неприятности в дома си.

Какво можете да правите?

Вярва се, че Свети Лонгин лекува очни заболявания и молитвите към него помага за възстановяване на зрението. Мъченикът се счита и за пазител на портата между светлината и мрака, затова вярващите му се молят да пази къщата от злото, злите духове и неправдата.

На църковния празник 16 октомври трябва да се опитате да прекарате повече време на открито и да се погреете под слънчевите лъчи - смята се, че те лекуват от болести. Също така трябва да изнесете зимните си дрехи на слънце.

Традицията повелява да се приготви празнична вечеря, която задължително започва с молитва. Също така трябва да изхвърлите боклука от дома си, така че злите духове да не попаднат там.


Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Interesen-praznik-e-Ne-tryabva-da-planirate-sreshti-iznesete-zimnite-drehi-na-slunce-2300182
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.