Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Самотен баща на две деца, диагностициран с рядкото заболяване, има нужда от помощ
Автор: Екип Burgas24.bg 15:47 / 11.10.2024Коментари ()496
©
Фейссбук групата "Татковците на София" от години помага на 50-годишния тежко болен самотен баща на две деца, който е диагностициран с рядкото заболяване на Бюргер (Buerger's Disease). Светлозар Дончев е един от малкото хора с болестта на Бюргер в България и от 2019 г. се бори, за да не бъдат ампутирани ръцете и краката му. Преди да заболее той е имал сигурна и постоянна работа, с която е издържал и изхранвал двете си деца, за които след тежък развод сам се грижи, пишат "Татковците на София".

Болестта обаче го прави нетрудоспособен (с 91% ТЕЛК) и проблемите му се задълбочават, тъй като поддържащата и животоспасяваща терапия на Светлозар не се покрива от НЗОК и той изпада в невъзможност сам ди си купи скъпоструващите медикаменти за своето лечение, както и да закупи храна, дрехи и учебни пособия за двете си деца. 

И точно когато всичко изглежда безнадеждно фейсбук групата "Татковците на София" проявяват милосърдие и солидарност и организират няколко дарителски кампании, чрез които са събрани средства, както за лекарства за лечението му, така и за дрехи и храна на децата му и за покриване на месечните им разходи по наема и на консумативите на жилището им.

Дълго време Светльо, както го наричат "Татковците на София", се бори, за да не се стигне до ампутация на крайниците му, но за съжаление не успява. В последните месеци са му направили няколко ампутации и той губи голяма част от пръстите на ръцете и краката си. В края на миналата седмица състоянието на Светлозар рязко се влошава и той постъпва в болница, където чува най-страшното – спешно трябва да се направи ампутация на дясното му стъпало. Ампутацията е извършена този вторник и в момента Светлозар има нужда от рехабилитация, от ежедневни превръзки, болкоуспокояващи и лекарства. 

Следващите два месеца ще са решаващи за него, защото от това как се възстановява и развива заболяването му ще стане ясно, дали ще се наложи да му бъде ампутирано и ходилото на левия му крак.  За рехабилитацията, ежедневната смяна на превръзките, лекарствата, болкоуспокояващите и домашното лечение за следващите два изключително важни месеца на Светлозар ще са необходими около 10 хиляди лева, с които той не разполага.

За да помогнат на Светльо Фейсбук групата "Татковците на София" отново се организират и правят дарителска кампания за него, като призоваха всеки и с колкото може да помогне на Светльо в този тежък за него и семейството му момент. Във Фейсбук групата са публикувани и банковите сметки на Светлозар Дончев, по които всеки може да дари средства и да помогне:

IBAN: BG26SOMB91301036661102

BIC: SOMBBGSF Титуляр: Светлозар Николов Дончев

Revolut: @svetloehzpСметка в EasyPay: BG02ESPY40040022598974


Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Samoten-bashta-na-dve-deca-diagnosticiran-s-ryadkoto-zabolyavane-ima-nuzhda-ot-pomosht-2295109
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.