Ресторантьори: Загиваме, ако въведем тази забрана | ||||||
| ||||||
“Ние по принцип подкрепяме ограничаването на тютюнопушенето, но в случая се касае за нещо много по-различно и агресивно. Ние сме индустрия на гостоприемството, което значи, че хотелиерството и ресторантьорството зависят от своите клиенти. А забраната ще намали клиентопотока в пъти." Това заяви пред “Труд news" Атанас Димитров, зам.-председател на Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). “Имаме един легален продукт, върху който се начисляват съответните данъци, такси, акцизи, цигарите са законни и е логично на местата в откритите зони за развлечение и забавление да се пуши", заяви още Димитров. Припомняме, че ЕК планира да намали консумацията на тютюн с 30% до 2025 г. и да създаде “поколение без дим" до 2040 г., като забрани пушенето на повече места на открито. Препоръката ѝ включва спирки, паркове и детски площадки, тераси и открити пространства към ресторанти и заведения. Забраната да важи и за вейпове и устройства за нагряване на тютюн. “Това абсолютно не трябва да се случва. Има много пушачи клиенти в заведенията. При тази обстановка, ако въведем забраната - ресторантите и кафенетата загиват тотално. Никой няма да влезе. Не можем да лишим хората от всичките им привички", заяви Веселин Налбантов, зам.-председател на БХРА. Той заяви, че секторът е готов на сериозен отпор и дори бунт, ако мярката се въведе. Поради напрежение в сектора и в Германия, министърът по европейските въпроси Манфред Пенц на Хесен заяви: “Това прилича на налагане на пушачите да носят бронирани доспехи и просто отива твърде далеч." По думите му това вече прилича на тормоз. |