Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Тези цветя ще ни радват дълго, но трябва да знаем как да се погрижим за тях през есента
©
За есента са характерни много неща, а едно от тях е, че в градината все още има работа за вършене, за да я подготвим добре за предстоящата зима.

Едно от начинанията, с които най-често се захващаме, е свързано с подрязването на растенията и цветята. Но не всяко растение има нужда да бъде подрязвано през есента. Дори напротив, можем да му навредим, ако го се развихрим с ножиците около него. Ето и някои от цветята, които не бива да подрязваме през есента.

Рододендрони и азалия

И двете цветя принадлежат към едно и също семейство, затова подрязването им би довело до един и същи резултат. А именно така ще премахнем голяма част от цветните им пъпки и през пролетта цъфтежът им няма да бъде толкова обилен, пише LifeStyle.

Най-подходящото време за подрязването им е от късна пролет до началото на лятото. Иначе казано, не повече от три седмици след като вече са прецъфтели.

Люляк

Люлякът е изключително красиво и ароматно растение, което често свързваме с 8 март, защото тогава той често бива подаряван на дамите. Подрязването му е важна задача, защото иначе ще се разрасте и заема по-голяма площ от градината, отколкото ни се иска.

Но това не трябва да се случва през есента, защото подобно на рододендроните и азалията вече са заложени пъпките, които ще цъфнат през пролетта. Подкастрянето на люляците е най-добре да се осъществи веднага след като прецътят в края на пролетта.

Ехинацея

Тези растения по принцип нямат нужда от подрязване. Но ако все пак сме решили да поразчистим двора и приведем в по-добър и спретнат вид, не бива да режем ехинацеята през есента, а през пролетта.

Оставени през есента, големите семенни глави на цветето ще осигурят храна за много птици и насекоми. Освен това, ехинацеята е от растенията, които се самозасяват, така че оставяйки ги до пролетта, най-много да получим бонус - още няколко нови корена. 

Руска салвия

Това растение е известно не само с красивите си лилави цветове, които привличат пчели и други насекоми, но и с аромата им. 

Подрязването през есента обаче може да го направи уязвимо за студеното време. Ето защо тази задача трябва да бъде оставена за на пролет. А сега е удачно да мулчираме добре около растението, за да го подготвим за зимата.

Мулчиране - какво представлява и какви са ползите от него за растенията в градината

Хортензия

Има голямо разнообразие от видове на това растение и всеки един има специфични нужди. На някои от тях подрязването през есента не би навредило, но на други да.

Ето защо ако имаме едролистна, дъболистна или пълзяща хортензия е добре да оставим подрязването за пролетта или лятото, когато цъфтежът е вече приключил, пише Better Homes & Gardens.


Още новини от Любопитни новини:

https://www.burgas24.bg/novini/interesno/Tezi-cvetya-shte-ni-radvat-dulgo-no-tryabva-da-znaem-kak-da-se-pogrizhim-za-tyah-prez-esenta-2291022
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.