Дюлята е изключително полезен за здравето плод | ||||||
| ||||||
Дюлята е богат източник на антиоксиданти. Тя съдържа и кверцетин, който e важен в борбата с възпалението и свободните радикали. Известно е, че антиоксидантите намаляват метаболитния стрес, възпалението и предпазват клетките от увреждане от свободните радикали. Проучванията показват, че някои от антиоксидантите в дюлята, включително кверцетин и кемпферол, намаляват възпалението и предотвратяват хронични заболявания. Съдържанието на фибри в тези плодове е важно за поддържането на здрав храносмилателен тракт. Редовното хапване на този плод може да помогне за успешно преодоляване на хроничния запек. Дюлята е богата и на пектин. Най-честите симптоми в ранна бременност са гадене и повръщане, които могат да бъдат облекчени от дюля. Проучване на 76 бременни жени установи, че 1 супена лъжица (15 ml) сироп от дюли е значително по-ефективен от 20 mg витамин B6 за намаляване на гаденето по време на бременност. Въпреки че тези резултати са обещаващи, все още са необходими повече изследвания. Растителните съединения в дюлята могат да помогнат за предотвратяване и лечение на стомашни язви. Сиропът от дюля помага за намаляването на симптомите на киселинен рефлукс. Дюлите рядко се консумират сурови дори, когато са узрели. Вкусът им е много кисел и горчив, а кората е жилава. Въпреки това има някои сортове, които са достатъчно меки, за да се ядат от дървото. Все пак може да искате да ги обелите преди ядене, тъй като кожата все още може да е жилава. Ако не можете да решите как да използвате дюли веднага след прибиране на реколтата, плодовете могат да бъдат изсушени във фурна или замразени. Поставена в запечатан плик във фризера, дюлята може да се запази замразена 12 месеца. Алергията към дюли е рядка, но е възможно да се появят реакции дори при докосване на плода. След като нарежете дюлята, я сложете в тенджера с вода с малко захар, задушете я до омекване на месото. В допълнение към захарта можете да опитате да добавите и други подправки като ванилия, канела, джинджифил и анасон. Може да ядете само варени дюли или да ги смесите с овесени ядки, кисело мляко или печено свинско. Някои от най-популярните рецепти за консервиране на дюли са сироп от дюли, желе, конфитюр и компоти. Конфитюрът от дюли има уникален вкус и е силно ароматен. Също така българите много обичат да приготвят греяно вино с дюли. |