Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Как да се преборим с един от най-неприятните кожни проблеми през есента?
Автор: Екип Burgas24.bg 19:25 / 28.09.2024Коментари ()500
©
С настъпването на есента, когато въздухът става по-сух, а температурите се понижават, много хора започват да изпитват дискомфорт от напукани устни. Този често срещан проблем се дължи на комбинирания ефект от студения вятър, ниската влажност и честото облизване на устните, които водят до изсушаване и напукване на кожата. Поради смяната на сезоните е важно да се полага адекватна грижа за устните, защото напукването може да се превърне в постоянен проблем през студените месеци.

Кожата на устните е по-тънка и по-чувствителна от тази на останалата част от тялото. Това е така, защото устните не съдържат мастни жлези. В резултат на това те са изложени на риск от изсушаване и напукване.

В някои случаи може да се появи възпаление на устните, наричано още ангуларен хейлит, за което има много възможни причини. Това заболяване се различава от херпесните заболявания, които се развиват от вируси и имат силно изразена възпалителна клинична картина.

Устните са изложени на атмосферни влияния повече от останалите части на тялото и могат да се напукат от излагане на слънце, да се раздразнят от суха или студена среда, да реагират на химикали в балсама за устни и др.

Повечето хора са се сблъсквали с напукани устни в някакъв момент, но за някои хейлитът може да се превърне в по-сериозен медицински проблем.

Ангуларният хейлит се дължи на различни фактори, въпреки че точните причини и механизми за развитието му все още не са напълно изяснени от учените. Обикновено той се свързва с честото облизване на устните, което причинява механична травма и води до възпалителен процес. По-ниските температури, особено през зимата, когато устните не са защитени с шал, също могат да причинят хейлит поради образуването на ледени кристалчета, които увреждат кожата. Освен това, слънчевото или топлинното увреждане на кожата на устните може да допринесе за появата на това състояние. Травми, възникващи по време на зъболекарски манипулации като екстракция на зъби или мъдреци, също могат да предизвикат сцепвания (рагади) в ъглите на устата, които обикновено се лекуват в рамките на 5-7 дни.

Някои от най-често срещаните симптоми на хейлит могат да включват сухи или лющещи се устни, напукване на кожата, сърбеж или ранички по устните и в устната кухина, пише Puls.bg,

Напуканите устни могат да се появят при всеки на всяка възраст. Въпреки това децата и тийнейджърите, които често облизват устните си, са по-податливи на напукване на устните. Те могат да развият състояние, наречено дерматит на облизващите устни, което води до обрив около устата и напукване.

Друга рискова група са хората, които живеят в райони, където времето е сухо и горещо, или в климатични зони, където температурата е ниска. Сезонно напуканите устни се появяват през зимата и могат да бъдат често срещани при хора, които имат суха кожа.

Лечението на хейлита зависи от основната причина за възпалението на устните, но обикновено може да се лекува у дома. Самостоятелното лечение на хейлит включва редовна хидратация, често използване на балсам за устни или мехлем при необходимост през деня, както и нанасяне на балсам със слънцезащитен крем при излизане на открито. Важно е да се избягва облизването, хапането или разраняването на устните по какъвто и да било начин. В случай, че хейлитът се задържи твърде дълго време или не се повлиява от стандартните методи на лечение, трябва да се потърси мнението на специалист.


Още новини от Любопитни новини:

https://www.burgas24.bg/novini/interesno/Kak-da-se-preborims-edin-ot-nai-nepriyatnite-kozhni-problemi-prez-esenta-2279673
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.