Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Брокер: Бързото покачване на минималната заплата оказва влияние върху ръста на цените
© Фокус
Ръстът при жилищните имоти за последната година е около 15%. Много хора смятат, че това е балон, но аз лично не смятам. Това каза брокерът и мениджър на недвижими имоти Мартин Стоименов в предаването "Утрото на фокус" на Радио "Фокус" с водещ Ася Александрова.

Според него бързото покачване на минималната работна заплата в България оказва влияние върху ръста на цените на недвижимите имоти. Основен фактор за ръста е ниското предлагане на пазара на имоти и засиленото търсене. Търси се предимно ново строителство в централните и в южните квартали на София.

Мартин Стоименов посочи някои от преимуществата на старото строителство. Самият той сподели, че е предпочел да закупи имот в панелен блок пред ново строителство. При добро стопанисване на имота и качествено саниране животът на панелните сгради може да се удължи далеч над гаранционния 70-годишен период. Обитаемата площ в панелно жилище е реалната закупена, докато при новото строителство това не е така, тъй като около 15% от имота представляват общи части. Друго предимство на панелното жилище е, че има установен ред и правила на етажната собственост, допълни брокерът.

Основен проблем при новото строителство според него е контролът на изпълнение на строителните дейности. "Колкото и да е добър архитектът, колкото и да е страхотна и коректна фирмата, подизпълнителите почти винаги са едни и същи. Голяма част от тях са неквалифицирани работници, които не си изпълняват задълженията по най-добрия начин, ако няма много силен контрол, а не всички фирми имат нито ресурса или потенциала да осъществяват такъв контрол. Има много по-важни неща от хубавата фасада и общи части и озеленяването, които купувачът трябва да гледа“, отбеляза Мартин Стоименов.

През последните няколко години инвеститорите постепенно започват да се насочват към северните квартали на столицата, като "Васил Левски“ и "Враждебна“, заяви брокерът.

По думите му все по-голям е интересът към имоти под наем. "Започваме да ставаме малко като западноевропейците – всеки гледа да си намери жилище, което да му е близо до работата, за да не губи време в пътуване“, обясни Стоименов.


Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Broker-Burzoto-pokachvane-na-minimalnata-zaplata-okazva-vliyanie-vurhu-rusta-na-cenite-2278122
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.