Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Нещо ново тръгва от Бургас
©
Илюстрация
Бургас ще е първата община в България, в която ще бъдат изградени бързи зарядни станции за електрически автомобили, които ще могат да зареждат буквално за минути, не по-малко от 4 автомобила едновременно.

Това стана възможно след като единствено Община Бургас прие идеята на "ЕСО Чардж“ЕАД да бъдат изградени площадкови линиейни обекти – публично достъпни зарядни точки за електрически превозни средства на територията на общината.

Днес бургаските общински съветници дадоха зелена светлина на поредния пилотен зелен проект, предложен от Димитър Николов.

Промените в закона за енергетиката, позволиха реализирането на идеята, тъй като предоставиха възможност на Енергийния системен оператор- държавата, която е собственик на всички подстанции на територията на страната, в близост до тях да бъдат обособени паркоместа, където да се изграждат зарядни станции за бързо зареждане.

Към момента ЕСО не притежава не притежава нито улиците, нито паркоместата, нито заредните площи около подстанции.

Първият избран терен до подстанция е на улица "Ст. Стамболов“, която е едно транзитно трасе между София ,Бургас, Созопол, Несебър и Северното Черноморие. По преценка на администрацията, тези които притежават електрически автомобили биха предпочели за много по-кратко време - 4-5 пъти по-бързо от стандартните станции, да зарядят автомобилите си. Това ще става буквално за минути. Съседният имот до подстанцията е паркингът, който обшината обособи зад магазин "Технополис“, но за да не редуцира паркоместата на живеещите в близост бургазлии, а на ново място ще бъдат предвидени зелени паркоместа на тревна фуга и там енергийния системен оператор ще си изгради инфраструктурата за тези супербързи зарядни станции.

Това е една инициатива между държавата и Община Бургас, в която няма никакъв частен интерес. "Енергийният системен оператор ще плаща на общината и наем за тези паркоместа.Това може да се мултиплицира като успешна инициатива и до други подстанции на територията на града да се изградят още бързизарядни станции.

Община Бургас ще ползва отстъпки при зареждане на автомобили, собственост на свои структури – например колите на Социалния патронаж, тези за обслужване на хората с увреждания и др.", обясни Николов.


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Neshto-novo-trugva-ot-Burgas-2275691
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.