Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Учени: Тежките метали са голям бич за човечеството и една от причините за по-високата смъртност
©
Въпреки големия скок в случаите на онкологични заболявания в последните години, особено сред младите, сърдечно-съдовите продължават да бъдат водеща причина за смъртност в световен мащаб. А сега учени откриват нова причина за тях, която вероятно е в основата на повечето диагностицирани случаи.

Според учени от University Hospitals Harrington Heart & Vascular Institute, редовното излагане на тежки метали е водеща причина за рак, неврологични уреждания, проблеми с репродуктивните способности или развитието. А веществата кадмий, уран и мед се посочват като тези, които нанасят най-голяма вреда и на сърдечно-съдовата система.

В доклада се пояснява, че приемаме тежките метали най-вече чрез замърсеният въздух, храната и водата, която консумираме, както и чрез тютюнопушенето. А когато те се натрупат в организма, водят и до натрупване на калций в коронарните артерии, което крие редица рискове. 

Калциевите натрупвания по кръвоносните съдове предизвикват атеросклероза - хронично възпалително заболяване, което се характеризира с намаляване на притока на кръв до различни части на тялото. А това може да доведе до различни състояния като инсулти и инфаркти, сърдечен арест или в най-добрия случай - аритмия.

Учените достигат до изводите за пряка връзка между натрупването на тежки метали и заболяванията на сърдечно-съдовата система чрез анализ на проби от урина на 6418 възрастни в период от две години. Чрез тях се установява, че колкото по-високи са нивата на кадмий, уран, кобалт и волфрам в урината на участниците, толкова повече се покачват и нивата на артериалния калций. Така тежките метали се нареждат до други рискови фактори като високо кръвно, диабет и висок холестерол, обяснява CNN, цитирана от lifestyle.bg. Учените не крият своето притеснение за това колко голяма всъщност е вредата, която ни нанасят тежките метали, въпреки че за нея не се говори толкова. 

Както и сърдечно-съдовите заболявания, които са причина за толкова много смъртни случаи в световен мащаб всяка година, рядко се свързват именно с попадането на тези вещества в организма ни.

То обаче в повечето случаи остава безсимптомно до един момент, а и не е практика да се назначават изследвания, с които да се открие наличието им.  А най-лошото е, че да се предпазим от тях изглежда почти като мисия невъзможна.

Как да се предпазим от тежките метали

Най-важното, но и най-трудно за постигане, е да си осигурим достъп до чиста храна и вода. За водата е по-лесно - може да използваме системи за пречистване. С храната обаче е по-трудно, освен ако нямаме домашно производство, с което да задоволяваме нуждите си.

Основният проблем е, че голяма част от тежките метали се прилагат в процесите в земеделието и животновъдството като например използване на торове и пестициди, чрез които преминават в храната, която консумираме. Тук поне частично решение е да залагаме на сертифициране био производители, които избягват използването на вредните вещества.

Друг основен източник на тежките метали е въздухът, който дишаме, особено ако наблизо има заводи, цехове, мини и други индустриални източници. Трафикът в големите градове също е източник на този тип замърсяване. Затова ако живеем на място с чист въздух или поне прекарваме колкото се може повече време на такова, е възможно да намалим негативния ефект от тежките метали.

В последните години все по-голяма популярност набира и хелатотерапията, която има за цел именно извличането на тежки метали от организма. При нея се прилага специален медикамент, който привлича като магнит вредните вещества и спомага изхвърлянето им от организма чрез урината. Разбира се, подобни процедури трябва да се извършват само след консултация и препоръка от медицинско лице.


Още новини от Любопитни новини:

https://www.burgas24.bg/novini/interesno/Ucheni-Tezhkite-metali-sa-golyam-bich-za-chovechestvoto-i-edna-ot-prichinite-za-po-visokata-smurtnost-2275460
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.