Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Само едно от 10 тествани овчи сирена и кашкавали е приготвено единствено от овче мляко
Автор: Екип Burgas24.bg 11:29 / 24.09.2024Коментари ()1434
©
Сдружение "За достъпна и качествена храна" настоява за законови промени, с които да се завишат санкциите за некоректни производители на млечни продукти, а при многократни нарушения - да се отнема правото им да произвеждат.

По този повод днес от сдружението организират кръгла маса, на която ще представи резултатите от съвместни проверки с контролните органи и ще коментира порочни практики на млекопреработватели, които подвеждат потребителите и застрашават тяхното здраве.

Сдружение “За достъпна и качествена храна" неколкократно оповестява скандални резултати от проверки на млечни продукти, като последните от тях показаха, че само едно от 10 тествани овчи сирена и кашкавали е приготвено единствено от овче мляко, а в обявено като биволско сирене – няма и грам биволско мляко, но особена реакция от контролните институции не последва, съобщава БНР.

Днес сдружението заедно с Националната асоциация на млекопреработвателите организира кръгла маса, на която да  коментира ролята на неправителствените организации за ефективността на  проверките за качествени и безопасни млечните продукти, да настоява за  законодателни промени, които да повишат ефективността на контрола, и да коментира промените в нормативната уредба за БДС и защитеното наименование за произход, която води до  промяна  в детското и училищно хранене.

За пореден път ще се настоява и за възможността - имената на системните нарушители в сектора да влизат в публичен регистър. За участие във форума са поканени Министерствата на земеделието, на  икономиката, на здравеопазването и на образованието, както и представител на МВР и прокуратурата.


Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Samo-edno-ot-10-testvani-ovchi-sirena-i-kashkavali-e-prigotveno-edinstveno-ot-ovche-mlyako-2273804
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.