Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Защо трябва да избягваме тези храни и напитки?
©
Въпреки че е невидима с просто око, микропластмасата е една от големите заплаха за здравето ни, която вече е навсякъде около нас - във въздуха, в почвата, във водата, а оттам и в храната. За съжаление, не можем да направим много, за да избегнем негативните й ефекти върху здравето, но все пак е важно да сме информирани кои са основните източници, от които тя достига до организма.

Когато говорим за храната и напитките, които консумираме всеки ден, има някои продукти, които водят класацията по количество микропластмаса в съдържанието си. И това логично ни навежда на мисълта, че явно трябва да намалим тяхната консумация заради този нежелан "бонус", който получаваме - микроскопичните частички пластмаса, които достигат до всички органи и системи в тялото. Ето и кои са в топ 5.

Бутилирана вода

Отдавна мнозина я отричат, защото пластмасовите бутилки, в които я купуваме, отделят голямо количество микропластмаса, отиващо директно в тялото ни с всяка глътка. Според различни изследвания, частиците в едно шише достигат стотици хиляди.

А голяма част от тях са нанопластмаса, която е толкова малка по размери, че безпроблемно навлиза в клетките и тъканите на организма, също както преминава бариерата между кръвта и мозъка. И колкото повече пъти отваряме и затваряме капачката на шишето, толкова повече пластмаса се отделя в него.

Сол и захар

Оказва се, че най-използваните подправки в кухнята са и най-вредни по отношение на съдържанието на микропластмаса. То се дължи най-вече на съхранението им в пластмасови контейнери, както и на опаковките им. Според едно изследване, всички видове сол съдържат голямо количество микропластмаса, а друго нарежда като първенец в тази категория хималайската.

Ориз

Вероятно често присъства в менюто ни, но надали сме се замисляли за тази скрита опасност, която носи. Учени от University of Queensland доказват, че в 100 грама ориз се съдържат 3-4 милиграма микропластмаса, която също поглъщаме.

А в ориза, който се вари в пакетчета, количеството е двойно и тройно. Затова учените винаги съветват да го измиваме добре, преди да пристъпим към готвенето, предава Times of India.Чай в пакетчета

Да, бързо и лесно е да си го приготвим, а и може да поддържаме голямо разнообразие от вкусове у дома. Но именно в пакетчето е проблема. Когато го потопим в горещата вода, то отделя микропластмаса, която отпиваме с всяка глътка от чая.

От високата температура на напитката пък следва и още един негативен ефект - отделяне на вредни токсини от пластмасовите частици. Затова най-добре да залагаме на насипен чай, който да запарваме.

Морски дарове

Любими са ни, особено през летните месеци, но чистотата на водата в морета и океани поставя под голяма въпросителна безопасността на тяхната консумация. Отпадните води, както и голямото количество боклуци, изхвърлени във водоемите, води до замърсяване с микропластмаса, която се поглъща от морските обитатели и съответно от нас, когато влязат в ролята на наш деликатес.

И няма някой вид, който да е по-малко засегнат от друг, затова е добре да редуцираме тяхната консумация, колкото и да са ни вкусни, пише lifestyle.bg.


Още новини от Любопитни новини:

https://www.burgas24.bg/novini/interesno/Zashto-tryabva-da-izbyagvame-tezi-hrani-i-napitki-2270493
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.