Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Плажове ни стават достъпни за хората с увреждания
© Burgas24.bg
Черноморски плажове стават достъпни за хората с увреждания. За целта Министерството на регионалното развитие и благоустройството разработи необходимите технически изисквания в проект на Наредба за допълнение на Наредба № РД-02-20-2 от 2021 г. за определяне на изискванията за достъпност и универсален дизайн на елементите на достъпната среда в урбанизираната територия и на сградите и съоръженията. Новите изисквания са продиктувани от промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие.

В него са създадени разпоредб, които изискват специални технически изисквания за достъпност на морските плажове, определени от Министерския съвет за достъпни от хората с увреждания по предложение на министъра на туризма, съгласувано с министъра на регионалното развитие и благоустройството и министъра на труда и социалната политика. 

Съгласно разпоредбите на ЗУЧК  "достъпен морски плаж за хората с увреждания“ трябва да е с осигурен свободен и безплатен достъп за придвижване на хора с двигателни увреждания от входа на плажа до и в морето, съблекалните, тоалетните и преместваемите обекти за бързо обслужване, както и до душовете, чадърите, шезлонгите и съоръженията за спортно-развлекателна дейност, които трябва да са изградени по подходящ начин за хора с двигателни затруднения.

С Наредбата са определени изискванията към достъпния вход за плажа и неговото обозначаване, маршрутите до морски плажове и др. Заложено е достъпът на хора с двигателни увреждания до морската вода да става чрез предлагане на услуги за предоставяне на съоръжения – плажни инвалидни колички и/или плажни патерици, които позволяват стабилно придвижване по пясъка и във водата. На достъпните маршрути, в съседните на достъпния морски плаж територии, ще се поставят насочващи към плажа табели или ще се използват други подходящи системи за насочване, обозначени с международния символ за достъпност.

Когато към достъпния морски плаж е предвиден паркинг, ще се осигурява най-малко едно достъпно място за паркиране. Задължително е предоставянето на информация за достъпните услуги за хора с увреждания с цел предотвратяване на рискове и злополуки. Информацията ще е с графични знаци и/или надписи и тактилно/звуково (чрез тактилни ивици, тактилни знаци, тактилни карти, текст на брайлово писмо, гласова информация и/или системи за насочване). В случаите, когато на плажа не се допускат домашни любимци, изключения ще  се правят за кучета водачи на хора с увредено зрение.

Изискванията са маршрутите по достъпните морски плажове да са непрекъснати по цялата дължина и без стъпала, да имат надлъжен наклон не повече от 5%, да са с широчина без препятствия не по-малка от 150 cm. Ще трябва да взема предвид и промяната на нивото на морската вода при приливи и отливи, както и характерното вълнение за съответния морски плаж.

Предвижда се още в близост до достъпния вход на всеки достъпен морски плаж да има най-малко една достъпна съблекалня, която се обозначава с международния символ за достъпност. Залегнало е и изискване достъпната зона за плажна сянка с плажна настилка да е свързана с достъпния маршрут на плажа. В зоната ще се разполагат  места за плажна сянка, всяко от които с минимален размер 4 метра на 4 метра и чадър с два шезлонга. Достъпната зона за плажна сянка се предвижда да бъде до 0,5% от активната плажна площ, с не по-малко от 5 достъпни места.

Предложените технически изисквания за достъпност до морските плажове за хората с увреждания са нови за нашето законодателство.  В съответствие с мотивирано предложение на министъра на туризма е предложено Наредбата за допълнение на Наредба № РД-02-20-2 от 2021 г. да влезе в сила на 1 януари 2026 г.

Съображенията за влизане в сила на наредбата от 1 януари 2026 г. са както необходимото време за подготовката и приемането на изискваните със ЗИД на ЗУЧК (обн., ДВ, бр. 39 от 2024 г.) актове, така и необходимо време за създаването на организация за последващото привеждане на достъпните морски плажове в съответствие с изискванията на законодателството.


Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Plazhove-ni-stavat-dostupni-za-horata-s-uvrezhdaniya-2270098
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.