Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Отнемат рекордите на бургаския плувец Цанко Цанков
Автор: Екип Burgas24.bg 15:41 / 18.09.2024Коментари ()3183
©
Световната асоциация по плуване в открити води (WOWSA) изненадващо заяви, че отнема всички рекорди на българския плувец Цанко Цанков. Освен това, всички негови бъдещи плувания и опити за поставяне на рекорди няма да бъдат ратифицирани, независимо от условията, в които са направени.

Проблемите започнаха на 6 септември, когато 37-годишният бургазлия преплува успешно 108,250 км в река Дунав. Цанко преплува разстоянието от видинското село Кошава до Козлодуй за 18:12:32 часа без да спре или да докосва твърди предмети, което според него е световен рекорд.

От световната асоциация не приеха постижението на българина за световен рекорд, защото според тях GPS данните от плуването са били манипулирано. Още по-странно е другата причина - според WOWSA рекордът за преплуване на река Дунав на румънски плувец и е 120 км. Мениджърът на Цанко - Николай Илиев заяви преди дни пред "Фокус", че от асоциацията първоначално не са споменали въпросният румънец и неговия рекорд, въпреки че изрично са били попитани има ли съществуващ световен рекорд.

Според обяснението на асоциацията "някой е отворил gpx файловете и всеки е с различни данни. В последния файл всяка скорост е била ръчно променена и е очевидно, че това не са оригиналните данни от GPS устройството. Тези файлове никога не е трябвало да бъдат отваряни или променяни. Лицето, което е направило тези промени, дори не е запазило файла правилно, а датите и времевите марки също са били манипулирани".

Самият Цанко отговори с пост в социалните мрежи, в който обвини неназован поименно "човек от България, който си служи с лъжи, манипулации и клевети и прави всичко възможно, за да ми попречи по пътя към реализирането на моите цели". И обяви, че още на 19 септември ще плува 120 км по Дунав, за да е всичко точно.

Последва бърз отговор от WOWSA, в който световната асоциация изразява съмнения, че човек може да направи две подобни плувания в такъв кратък период, с което намекват, че има фалшификацаия на резултата от 6 септември.

Днес асоциацията излезе с ново становище, в което се казва, че бъдещите плувания на Цанков няма да бъдат зачитани, а предишните му рекорди отпадат.


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Otnemat-rekordite-na-burgaskiya-pluvec-Canko-Cankov-2267901
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.