Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Увеличават капитала на "Български пощи"
Автор: Петър Дучев 16:56 / 17.09.2024Коментари ()482
© Фокус
Решението е определящо за бъдещото развитие на дружеството и за  гарантирането на пощенските услуги в труднодостъпни и слабо населени места

Министърът на транспорта и съобщенията Красимира Стоянова подписа протокола за увеличение на капитала на "Български пощи“ ЕАД с 50 млн. лева. Това е много важна стъпка за оздравяването, подобряване на ликвидността и платежоспособността на компанията. С увеличаването на капитала "Български пощи“ ЕАД престава да бъде предприятие в затруднено положение и ще има възможността да получава от държавния бюджет действително доказаните разходи за изпълнението на възложените универсална пощенска услуга и услугата по изплащането на пенсии чрез пощенски станции.  Получаването на реалния размер на компенсациите за извършваните услуги и осигуряването на капитал за реализиране на планираните инвестиции от "Български пощи“ ЕАД, ще доведе до чувствително повишаване качеството на предоставяните от дружеството услуги, както и до подобряване на условията на труд на служителите.

Ефективното увеличаване на капитала на "Български пощи“ ЕАД е гаранция за разширяване на възможностите за финансиране чрез кредити, които съответстват на обичайните пазарни принципи. Вече са в ход преговори с Българската банка за развитие за получаване на облигационен заем и осигуряването на дългосрочно финансиране на компанията.

За да бъде гарантирано изпълнението на универсалната пощенска услуга за периода на Плана за преструктуриране, в Народното събрание е внесен Закон за изменение на Закона за пощенските услуги. Законопроектът предвижда срокът на възлагане на задължението за изпълнение на универсалната пощенска услуга да е до 2030 г. Целта е да се гарантира правото на всеки гражданин, независимо от неговия социален статус, покупателна способност и географско местоположение, на достъп до минимален пакет от услуги с определено качество и на достъпна цена. Законопроектът предвижда дружеството да има право да получава пълен размер на компенсацията.


Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Uvelichavat-kapitala-na-Bulgarski-poshti-2266845
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.