Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Фермер: Внимавам какво консумират животните. Ако качеството на храната не е достатъчно добро, няма да получим желания резултат в млякото
Автор: Екип Burgas24.bg 17:44 / 08.09.2024Коментари ()1548
©
Димос Стергианис е животновъд с родословие. Неговите дядовци са били саракацани (каракачани, каракацаи). Днес с помощта на община Суфли и семейството си той отглежда 400 кози и 100 овце. За да предлага на пазара качествено овче и козе сирене, залага на собствено производство на фураж, съобщава Ypaithros, цитирани от Agri.bg.

Семейството ми отдавна се занимава с животновъдство. Моите баба и дядо са имали животни, били са подвижни пастири, саракацани. Професията премина към баща ми, а през 2014 г. решихме да направим следващата стъпка - да се насочим към производството на сирене, опаковайки нашите продукти под собствена марка, споделя Димос, който е завършил млечното училище в Янина. 

Любовта на младия мъж към животните е в кръвта му. От ранна възраст той проявява своята ангажираност към тях. 

Между 2010-2012 г. семейството му започва да проучва възможността за обработка на млякото. 

С насърчението на родителите ми постъпих млечното училище в Янина, спомня си Димос. 

По същото време родителите ми бяха започнали да създават фабриката за сирене, бавно започнаха преработката и когато се върнах от млекопреработвателното училище, поех производството на сирене, допълва той.

Знанията, които е получил, докато е учил в Млечното училище в Янина, са били ценни и са му позволили да придобие техники, които отличават неговите продукти.

"Поддържам връзка и с преподавателите и знам, че ако имам проблем мога да се обърна към тях за насоки. Докато бях там, разбрах, че те не ни възприемат само като ученици, а като семейство", подчертава той.

Семейството на Димос отглежда 400 алпийски кози и 100 асафски овце от подобрена порода. Добитото прясно мляко се филтрира автоматично и се транспортира по тръби до фабриката за козе сирене, където започва преработката му. Сиренето е по традиционна рецепта, но в асортимента се откриват и различни варианти - с лют пипер, риган, по-малко сол и др. 

"Вторият продукт, който произвеждаме, е овчето кисело мляко, което също е по традиционна рецепта. Нашите продукти се рекламират в избрани магазини и магазини за деликатеси в цялата префектура Еврос, както и в цялата страна, където ни потърсят", споделя младият животновъд.

Подчертавайки важността на производството на качествени продукти, той допълва, че произвежда 80% от фуража за животните. Той включва царевица, пшеница, слънчоглед и органична детелина.

"По този начин ние знаем какво точно консумират животните, защото ако качеството на храната не е добро, освен че животното може да претърпи много щети, то няма да ви даде желания резултат в млякото", категоричен е Димос.


Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Fermer-Vnimavam-kakvo-konsumirat-zhivotnite-Ako-kachestvoto-na-hranata-ne-e-dostatuchno-dobro-nyama-da-poluchim-zhelaniya-rezultat-v-mlyakoto-2255295
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.